Starbucks izveštava o rekordnom prihodu u četvrtom kvartalu

Starbucks izveštava o rekordnom prihodu u četvrtom kvartalu

Začin od bundeve je povećao prodaju Starbucks-a u četvrtom fiskalnom kvartalu, a kompanija je rekla da je uverena da će se zamah nastaviti i u sledećoj godini, prenosi Asošijeted pres.

Prihod Starbucksa porastao je 3% na rekordnih 8,41 milijardu dolara u periodu jul-septembar. Kompanija je u četvrtak saopštila da je zabeležila najveću nedelju prodaje u septembru kada je predstavila svoja jesenja pića. Prodaja toplih i hladnih začinskih napitaka od bundeve skočila je za 17% tokom kvartala.

Akcije Starbucks-a porasle su za skoro 2% u trgovanju posle radnog vremena.

Kupci su odbacili veće cene i nastavili da plaćaju dodatno za specijalna pića i grickalice. Starbucks je primetio da je 60% pića koje prodaje sada prilagođeno ukusima, peni i drugim dodacima.

„Starbaks je „pristupačan luksuz“ koji je naša korisnička baza bila spremna da podrži“, rekao je privremeni izvršni direktor Starbaksa Hauard Šulc u četvrtak u konferencijskom pozivu sa investitorima. Šulc je rekao da je kompanija podigla cene za oko 6% tokom prošle godine.

Gigant kafe iz Sijetla rekao je da je prodaja porasla za 7% širom sveta u periodu jul-septembar. To je nadmašilo prognozu Volstrita o porastu od 4,2 odsto, prema analitičarima koje je anketirao FactSet.

Snaga Severne Amerike nadoknadila je slabost u Kini, gde pandemijska blokada još uvek utiče na prodaju.

Prodaja je skočila 11% u Severnoj Americi, podstaknuta povećanjem potrošnje po poseti od 10%. Prodaja u istoj radnji u Kini, drugom najvećem tržištu Starbaksa posle SAD, pala je za 16%. Ipak, Starbucks je primetio da je to znatno bolje nego u trećem kvartalu, kada je prodaja u istoj radnji u Kini pala za 44%.

„Ohrabreni smo ranim znacima oporavka koje smo videli u Kini“, rekao je Šulc.

Starbucks je rekao da očekuje da će globalna prodaja porasti između 7% i 9% u fiskalnoj 2023. godini, u poređenju sa 8% u fiskalnoj godini koja se upravo završila. Šulc je rekao da je uveren da kompanija može da ispuni taj cilj zbog svog snažnog programa nagrađivanja i sve mlađe i veoma lojalne baze kupaca. Šulc je rekao da su više od polovine Starbucksovih kupaca milenijalci ili generacija Z.

Starbaks je saopštio da je njegov neto prihod pao za 50% na 878 miliona dolara u tromesečnom periodu koji je završen 2. oktobra, jer je investirao u preuređenje prodavnica i plate zaposlenih. Korigovano za jednokratne stavke, kompanija je zaradila 81 cent po akciji. To je takođe nadmašilo prognozu Volstrita od 72 centa.

Starbaks je mnogo trošio na plan da poveća efikasnost prodavnica u SAD i moral zaposlenih dok pokušava da spreči rastući sindikalni pokret, kojem se protivi. Najmanje 249 od 10.000 prodavnica u vlasništvu kompanije Starbucks u SAD glasalo je za sindikalno udruživanje od kraja prošle godine.

Na sastanku investitora u septembru, Starbucks je najavio da će sledeće godine uložiti 450 miliona dolara kako bi svoje prodavnice u Severnoj Americi bile efikasnije i manje složene. Zaposleni se bore sa rastućom potražnjom za prilagodljivim hladnim napitcima __ oni sada čine 76% prodaje pića u SAD __ u kuhinjama prodavnica dizajniranim za jednostavnije tople napitke.

Sara Triling, izvršna potpredsednica Starbaksa za Severnu Ameriku, rekla je da je kompanija već uvela ručne hladne penilice, nove espreso mašine i nove rerne za zagrevanje u većinu prodavnica u vlasništvu kompanije u SAD.

Kompanija je takođe prošle jeseni najavila ulaganje od milijardu dolara u plate i beneficije zaposlenih i dodala još 200 miliona dolara za plate, obuku radnika i druge beneficije u maju.