Sindikat pilota odbija ponudu American Airlinesa

Sindikat pilota odbija ponudu American Airlinesa

DALAS – Američke avio-kompanije će morati da plate više nego što su očekivale da bi sklopile nove ugovore sa pilotima, koji koriste polugu nedostatka pilota i rastuće potražnje za putovanjima da traže značajno povećanje plata, piše Asošijeted pres.

Udruženje savezničkih pilota saopštilo je u sredu da je njen odbor glasao sa 15 prema 5 da odbije ponudu Amerike koja je uključivala povećanje od 19 odsto u tri koraka tokom dve godine.

Portparol sindikata Denis Tajer rekao je da je američko rukovodstvo fokusirano na to da povećanje plata bude što je moguće niže i da je ignorisalo promene u rasporedu posade za koje sindikat tvrdi da će smanjiti broj otkazanih i odloženih letova.

„Neuspeh menadžmenta da investira u pilot ugovor koji je na nivou kako bi se zadovoljila potražnja putnika samo stvara više neizvesnosti za sezonu godišnjih putovanja, pa čak i sledećeg leta“, rekao je on.

Američki, koji ima oko 15.000 pilota i nalazi se u Fort Vortu u Teksasu, nije odmah komentarisao.

Odluka sindikata u Americanu usledila je nakon ogromnog odbijanja pilota United Airlinesa ponude koja uključuje povećanje plata od ukupno 14,5% tokom 18 meseci, i glasanje pilota Delta Air Linesa za odobrenje štrajka. Obe grupe predstavlja Udruženje pilota vazdušnih linija.

Uzeti zajedno, razvoj događaja u tri najveće nacionalne avio-kompanije pokazuje odlučnost radnika da dobije najbolji mogući ugovor dok se avio-industrija bori sa nedostatkom pilota kod manjih regionalnih prevoznika. Piloti u Southvest-u, četvrtoj po veličini avio-kompaniji u zemlji, takođe pregovaraju o novom ugovoru.

Piloti nekoliko avio-kompanija piketirali su na aerodromima poslednjih meseci, ali savezni zakon zabranjuje radnicima avio-kompanija da štrajkuju osim ako savezni posrednici ne utvrde da su dalji pregovori besmisleni – što se nije dogodilo ni jednom od avio-prevoznika. Čak i tada, Kongres i predsednik mogu intervenisati kako bi zaustavili napuštanje.

Predsednik Bil Klinton je 1997. godine naredio pilotima American Airlinesa da nastave sa letenjem nekoliko minuta nakon isteka roka za štrajk. Godine 2010. piloti Spirit Airlinesa su štrajkovali nekoliko dana zbog plata pre nego što su pregovarači sindikata i avio kompanije rešili spor.