SAD: Prodaja automobila će pasti u trećem kvartalu

SAD: Prodaja automobila će pasti u trećem kvartalu

DETROIT – Očekuje se da će prodaja novih vozila u SAD blago opasti u trećem kvartalu, čak i uz poboljšanje u septembru. Ali postoje znaci upozorenja da apetit potrošača za skupim novim automobilima, kamionima i SUV-ovima možda opada, prenosi Asošijejted pres.

Edmunds.com kaže da očekuje da će prodaja pasti za nešto manje od 1% u periodu od jula do septembra kada se brojevi proizvođača automobila zbroje u ponedeljak. Više kompanija je prijavilo pad prodaje u ovom kvartalu, sa General Motorsom kao izuzetnim izuzetkom.

Međutim, mnogi su rekli da je prodaja porasla u septembru kako je nestašica kompjuterskih čipova i drugih delova počela da se smanjuje i da su fabrike automobila mogle da proizvode više, povećavajući zalihe vozila. Ali svaki mesečni dobitak može biti kratkotrajan zbog visokih cena i rastućih kamatnih stopa.

„Sa povećanjem kamatnih stopa, pristupačnost se testira,“ Zack Krelle, industrijski analitičar u TrueCar-u. „Vidimo da su potrošači suočeni sa realnošću da su primorani da povećaju svoje učešće, da bi priuštili isto vozilo uz istu mesečnu uplatu kao prošle godine, što stvara izazove u pogledu pristupačnosti.

Prošlog meseca, cene novih automobila u proseku su iznosile 45.622 dolara, što je četvrta najviša mesečna cena u istoriji, prema J. D. Poveru. Pored toga, kamatne stope na auto kredite su dostigle 5,7% između jula i septembra, u odnosu na 4,3% pre godinu dana, sa rokovima produženim na prosečno preko 70 meseci, rekao je Edmunds.

Ipak, General Motors je uspeo da predvodi industriju u ovom kvartalu, prodavši više od 555.000 vozila, što je povećanje od 24% u odnosu na prošlu godinu. Kompanija je saopštila da je tokom kvartala zabeležila poboljšane isporuke poluprovodnika, stabilniju proizvodnju i povećanje zaliha na partijama dilera.

GM je saopštio da se prodaja njegove električne limuzine i pomoćnih vozila Bolt više nego utrostručila na skoro 15.000 zajedno, tako da će povećati proizvodnju za globalnu distribuciju na 44.000 ove godine. Kompanija nije mogla da proda Bolts veći deo prošle godine zbog povlačenja zbog požara u baterijama.

Hiundai je takođe prijavio povećanje prodaje u ovom kvartalu, 3,3%, kao i Volksvagen, porast od 12%. Ali Tojota je prodala 7,1% manje vozila nego u prošlogodišnjem trećem kvartalu, a Honda je pala za skoro 36% u odnosu na pre godinu dana. Stellantis, ranije Fiat Chrisler, prijavio je pad od 6%, dok je Nissan pao za skoro 23%.

„Iako bi nivoi zaliha trebalo polako da se povećavaju kako se poboljša lanac snabdevanja mikročipovima, dodatni vetrovi kao što su rastuće kamatne stope, inflacija i preteća ekonomska neizvesnost prete da nadoknade veći deo ovog napretka“, rekla je Džesika Koldvel, izvršna direktorka za Edmunds.

Većina proizvođača automobila trebalo je da prijavi prodaju u ponedeljak. Ford će svoje podatke objaviti u utorak.

Telsa je izvestila da je njena globalna prodaja tokom kvartala porasla za 35% u poređenju sa drugim kvartalom pošto je ogromna fabrika kompanije u Kini prevazišla probleme u lancu snabdevanja i ograničenja pandemije. Kompanija za električna vozila i solarne panele saopštila je u nedelju da je prodala 343.830 automobila i terenskih vozila u trećem kvartalu u poređenju sa 254.695 isporuka od aprila do juna. Ali njegova prodaja je bila ispod očekivanja analitičara.

Tesla ne izdvaja prodaju po zemljama ili regionima.