Naftna kompanija priznala krivicu za izlivanje u Južnoj Kaliforniji

Naftna kompanija priznala krivicu za izlivanje u Južnoj Kaliforniji

SANTA ANA – Kompanija Amplifi Energi sa sedištem u Hjustonu i dve njene podružnice izjasnile su se krivim po prekršajnoj optužbi na saveznom sudu u četvrtak, rekao je Thom Mrozek, portparol kancelarije američkog tužioca u Los Anđelesu, preneo je Asošijejted pres.

Izjava je usledila nakon što su se kompanije dogovorile sa saveznim tužiocima da plate kaznu od 7 miliona dolara i skoro 6 miliona dolara troškova koje su pretrpele agencije, uključujući Obalsku stražu SAD, nakon što je naftovod Amplifi prekinuo obalu okruga Orange, izlivši oko 25.000 galona (94.600 litara) nafte u Tihi okean. Puknuće su zatvorile plaže na nedelju dana i ribolov na više od mesec dana, podmazali ptice i ugrozili lokalne močvare.

U sporazumu o priznanju krivice, Amplifi se takođe složio da instalira novi sistem za otkrivanje curenja za cevovod koji je prevozio naftu sa platformi na moru do obale. Takođe su rekli da će obučiti zaposlene da identifikuju i reaguju na potencijalna curenja. Federalne vlasti su saopštile da kompanija i njene podružnice nisu reagovale na osam alarma za otkrivanje curenja tokom perioda od 13 sati koji bi trebalo da upozore radnike na izlivanje iz oktobra 2021.

Amplifi tvrdi da su dva broda vukla svoja sidra preko cevovoda i oštetila ga tokom oluje u januaru 2021. godine, ali kompanija nije obaveštena o povlačenju tek nakon izlivanja. Bez ove štete, Amplifi je tvrdio da se izlivanje ne bi dogodilo.