Britanija: Lučki radnici pridružuju se štrajku željezničkog osoblja

Britanija: Lučki radnici pridružuju se štrajku željezničkog osoblja

LONDON – Skoro 2.000 radnika u najvećoj kontejnerskoj luci u Velikoj Britaniji započeće osmodnevni štrajk u nedelju zbog spora oko plata, najnovije industrijske akcije koja je pogodila britansku ekonomiju, piše AP.

Radnici, uključujući vozače dizalica i operatere mašina, napustiće svoja radna mesta u luci Felikstou na istočnoj obali Engleske, koja sa 2.000 brodova obrađuje oko 4 miliona kontejnera godišnje.

Štrajk dolazi u trenutku kada su se ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva suočili sa prekidima putovanja u subotu, treći dan ove nedelje, dok su hiljade železničkih radnika nastavile letnje štrajkove tražeći bolju platu i sigurnost posla usred sve većeg povećanja cena hrane i energije.

Očekuje se da će samo jedan od pet vozova u Ujedinjenom Kraljevstvu saobraćati u subotu, a neke oblasti nemaju saobraćaj ceo dan. Među pogođenima su i ljubitelji fudbala i kriketa koji prisustvuju sportskim utakmicama, kao i turisti. Poremećaji će se nastaviti i u nedelju, a sindikalni lideri kažu da je verovatno još štrajkova.

U petak, većina linija podzemne željeznice u Londonu nije radila zbog odvojenog štrajka.

Sindikat Unite navodi da je matična kompanija luke Felikstou, CK Hutchison Holding Ltd., dala prednost profitu umesto da radnicima isplati pristojnu platu.

Lučke vlasti, sa svoje strane, rekle su da su „razočarani“ što Unite nije „došao za sto za konstruktivne diskusije kako bi se pronašlo rešenje“.

Felikstou obrađuje skoro polovinu kontejnerskog tereta koji ulazi u zemlju. Štrajk bi mogao značiti da brodovi moraju biti preusmjereni u luke na drugim mjestima u Velikoj Britaniji ili Evropi.

Sve veći broj sindikata planira štrajkove dok se Britanija suočava sa najgorom krizom troškova života u poslednjih nekoliko decenija. Najnoviji podaci pokazuju da je inflacija iznosila 10,1% – što je najviše u 40 godina – i sve veći broj Britanaca se bori da se izbori sa naglo rastućim računima za energiju i hranu jer plate ne uspevaju da sustignu troškove života.

Poštanski radnici, advokati, osoblje Britanskog Telekoma i sakupljači smeća najavili su napuštanje za kasnije ovog meseca.

Željeznički radnici započeli su seriju štrajkova velikih razmjera koji su u junu osnovali putovanje nacionalnim vozovima, tražeći bolje plate i uslove rada dok vlasti pokušavaju da reformišu željeznički sistem, koji je izgubio velike dijelove svog prihoda zbog pandemije koronavirusa i promjene obrazaca putovanja na posao. .

Vlada i tranzitni sindikati nisu postigli rezoluciju uprkos višemesečnim pregovorima.