Kalifornija se nagodila sa firmom u skandalu sa Folksvagenom

Kalifornija se nagodila sa firmom u skandalu sa Folksvagenom

Kalifornija je u ponedeljak rešila tužbu protiv nemačke kompanije zbog skandala sa emisijama koji je pogodio Folksvagen 2015. i Fijat Krajsler dve godine kasnije.

Nemački dobavljač automobila Boš platiće 25 miliona dolara za rešavanje optužbi od strane države i kalifornijskog odbora za vazdušne resurse u skladu sa sudskom tužbom i sporazumom o poravnanju, oba podneta u ponedeljak. Sudija će morati da potpiše nagodbu.

Folksvagen i Fijat Krajsler ugradili su „uređaje za poraz“ u skoro 100.000 dizel putničkih vozila prodatih u Kaliforniji, saopštila je država ranije. Uređaji su činili da vozila ispunjavaju zahteve za emisiju izduvnih gasova dok su bila podvrgnuta testiranju, ali na putu su zapravo zagađivali mnogo puta više od zakonske granice.

Nagodba proizilazi iz nekih Volksvagen i Fiat Chrisler dizel vozila prodatih u SAD od modela 2016. i ranije.

U žalbi podnetoj u ponedeljak se navodi da je Boš znao ili je trebalo da zna da proizvođači automobila krše zakone o zaštiti životne sredine i zaštite potrošača, kao i da je Boš prekršio zakone o zaštiti potrošača marketingom vozila Folksvagen i Fijat Krajsler i sopstvenih dizel komponenti.

„Boš je narušio poverenje potrošača kada je dao Folksvagenu i Fijatu Krajsleru tehnologiju koja im je bila potrebna da zaobiđu državne i savezne testove emisija“, rekao je državni tužilac Rob Bonta najavljujući nagodbu.

Izvršni službenik Odbora za vazdušne resurse, Stiven Klif, rekao je da je tehnologija kompanije „bila u srcu skandala sa prevarom automobilskih emisija u Folksvagenu i Fijatu Krajsleru i da je direktno dovelo do povećanja emisija i nezdravog vazduha, posebno u naseljima koja pate od stalnog zagađenja vazduha .”

Bosch je u saopštenju naveo da „niti priznaje validnost tvrdnji …. niti priznaje bilo kakvu odgovornost“. Međutim, navodi se da su njeni „čvrsti sistemi usklađenosti, kao i njegova puna saradnja“ pomogli u nagodbi. Takođe je rečeno da su od 2015. godine kompanije „već postojeće opsežne politike i procedure usklađenosti značajno poboljšane“.

Osim 25 miliona dolara, poravnanje zahteva da Bosch promeni svoje politike i procedure i da kaže državnim zvaničnicima ako otkrije da će proizvođač koristiti ili je koristio tehnologiju varanja.

Kalifornija se ranije nagodila sa Folksvagenom za skoro 1,5 milijardi dolara u plaćanju za ublažavanje uticaja na životnu sredinu, ulaganja u tehnologiju nulte emisije i druge štete. Od kompanije se takođe tražilo da otkupi najmanje 85% pogođenih vozila ili da izvrši modifikacije emisija na tim vozilima.

Fijat Krajsler je platio više od 78 miliona dolara i na sličan način je morao da uskladi najmanje 85% vozila na koje se to odnosi.