Francuska naređuje radnicima benzinskih pumpi da se vrate

Francuska naređuje radnicima benzinskih pumpi da se vrate

PARIZ (AP) — Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će se situacija na benzinskim pumpama u zemlji uskoro vratiti u normalu, pošto je vlada uputila zvaničan zahtev radnicima da se vrate na Eso benzinske pumpe kompanije EkkonMobil.

„Pitanje koje svi postavljaju je: kada ćemo se vratiti u normalu? To će biti u toku sledeće nedelje“, rekao je Makron televiziji Frans 2 u sredu uveče.

Situacija je izazvana „društvenim sukobima u dve kompanije, Ekkon i Total, koje su ostvarile velike profite“ od visokih cena nafte i gasa usred globalne energetske krize koju je pogoršao ruski rat u Ukrajini, rekao je on.

Makron je pozvao na „odgovornost“ i rukovodstva kompanija i radničkih sindikata.

„Kažem vrlo jasno: ako socijalni dijalog ne bude funkcionisao u narednim satima, izvršićemo (još) rekvizicije“, upozorio je on.

Francuska premijerka Elizabet Born zatražila je od prefekta da pokrenu proceduru rekvizicije za Esso benzinske pumpe dva dana nakon što je postignut dogovor između dva sindikata i rukovodstva kompanije o povećanju plata. Ipak, neki drugi sindikati tvrde levice odbili su dogovor i nastavili štrajk.

Vlada razmatra da uskoro donese sličnu odluku u vezi sa objektima Total, u zavisnosti od ishoda pregovora o platama koji su počeli u sredu.

Vozači su bili primorani da čekaju u dugim redovima da napune svoje automobile, a mnoge benzinske pumpe su privremeno zatvorene dok čekaju isporuke.

Portparol francuske vlade Olivije Veran rekao je da su posledice štrajka postale „nepodnošljive za previše Francuza“.

„Neki ljudi ne mogu da idu na posao, drugi ne mogu da vode svoju decu u školu, idu u kupovinu, ili neki čak nemaju pristup (bolničkom) lečenju“, rekao je Veran.

Rekvizicije dozvoljavaju vlastima da narede nekim radnicima u depoima pogođenim štrajkovima da se vrate na posao.

Born je u utorak rekla da oko 30 odsto francuskih benzinskih pumpi doživljava privremene nestašice, a najviše su pogođene područje Pariza i severna Francuska.

Na jednoj benzinskoj pumpi koja je u sredu ostala otvorena u Arkeju, u južnom predgrađu Pariza, desetine vozača čekalo je u dugom redu da potraže gorivo.

„Ponovo će biti isti problem za dva dana, tako da je teško“, rekao je za Asošijeted pres Žan Benamu, 37-godišnji radnik dostave. „Trudimo se da radimo pametno, a ne da vozimo ako to nije neophodno.

Benjamin Chaussoi, 28-godišnji instalater CCTV-a, rekao je da ako ne može da dobije dizel gorivo, neće moći da radi.

„Ako ništa ne ostane, nadam se i pokušaću da se vratim kući“, dodao je on. „A posle toga, ne znam. Ne znam šta da radim.”