Saslušanje o spajanju prehrambenih proizvoda Kroger

Saslušanje o spajanju prehrambenih proizvoda Kroger

VAŠINGTON – Američki senatori koji istražuju antimonopolska pitanja izrazili su „ozbiljnu zabrinutost“ zbog plana prehrambene kompanije Kroger Co da kupi rivala Albertsons Cos Inc i rekli da će sledećeg meseca održati saslušanje o 25 milijardi dolara dogovor.

Saopštenje demokratskog senatora Ejmi Klobučar, predsednice antimonopolskog odbora Senatskog odbora za pravosuđe, i republikanskog senatora Majka Lija potvrdilo je prethodni izveštaj Rojtersa.

Portparol Krogera rekao je da se kompanija raduje saslušanju. „Pozdravljamo priliku da navedemo kako će ova transakcija koristiti američkim potrošačima proširenjem pristupa sveže, pristupačne hrane“, navodi se u saopštenju kompanije.

Odvojeno, Klobučar i kolege demokrate Ričard Blumental i Kori Buker objavili su pismo u kojem izražavaju zabrinutost zbog sporazuma.

„Pošto su cene hrane i dalje povišene, previše američkih porodica se bori da stavi hranu na sto“, napisali su predsednici Savezne trgovinske komisije Lini Kan. „Ovo spajanje izaziva značajnu zabrinutost protiv monopola.

Očekuje se da će FTC razmotriti dogovor kako bi se uverio da je u skladu sa antimonopolskim zakonom.

Mega spajanje od 25 milijardi dolara između 1. i 2. samostalnih prodavnica prehrambenih proizvoda u Sjedinjenim Državama dovešće pod jedan krov skoro 5.000 prodavnica koje uključuju banere kao što su Albertsonov Safevai i Kroger u vlasništvu Ralphs i Fred Meier.

Da bi ublažile zabrinutost protiv monopola, kompanije su rekle da planiraju da prodaju neke prodavnice i da je Albertsons spreman da svojim akcionarima izdvoji samostalnu jedinicu neposredno pre zaključenja ugovora, što se očekuje početkom 2024. godine. Procenjuje se da će novo javno preduzeće činiti čak 375 prodavnica.

Ali demokrate su u svom pismu ukazivale na kritike zbog leka za Albertsonovu kupovinu Safevai-a 2015. U to vreme, FTC je zahtevao da se proda više od 150 prodavnica, ali je na kraju dozvolio da Albertsons ponovo kupi mnoge kako bi sprečio njihovo zatvaranje.

Li je u petak takođe obećao da će dogovor biti ispitan.

Lider na tržištu Valmart je udvostručio sopstveni biznis sa prehrambenim proizvodima i tradicionalno koristi svoju skalu da zahteva najniže moguće cene od dobavljača hrane i pića, ostavljajući rivale u nepovoljnom položaju u pregovorima o cenama.