Američki trgovinski predstavnik ističe veliku zabrinutost u vezi sa energetskim pregovorima u Meksiku

Američki trgovinski predstavnik ističe veliku zabrinutost u vezi sa energetskim pregovorima u Meksiku

SAD vide određeni napredak u energetskom sporu sa Meksikom, iako i dalje postoje „duboko ukorenjene“ zabrinutosti, rekla je američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai u četvrtak neposredno pre razgovora u Meksiku sa najvišim meksičkim i kanadskim trgovinskim sektorom zvaničnici, prenosi Rojters.

SAD i Kanada su u julu 2022. zahtevale pregovore o rešavanju energetskih sporova sa Meksikom, tvrdeći da je meksička nacionalistička energetska politika, koja je pooštrila državnu kontrolu nad energetskim tržištem, diskriminatorna za američke kompanije.

Tai je rekla da je uverena da će postojeći mehanizmi za rešavanje sporova u okviru severnoameričkog trgovinskog sporazuma, poznatog u SAD kao USMCA, biti efikasni u rešavanju energetskog pitanja.

Tai je razgovarala sa novinarima uoči godišnjeg sastanka Komisije za slobodnu trgovinu USMCA u meksičkom gradu Kankunu, gde je trebalo da se sastane sa meksičkom sekretarkom za ekonomiju Rakel Buenrostro i kanadskom ministarkom međunarodne trgovine Meri Ng.

„Ako ne budemo u mogućnosti da napravimo veći napredak, sledeći korak u formalnom kompletu alata bio bi zahtev za panel za rešavanje sporova“, rekla je ona.

Meksiko i SAD su takođe uključeni u spor oko meksičke uredbe o ograničavanju upotrebe genetski modifikovanog (GM) kukuruza.

Tai je rekao da su konsultacije o rešavanju trgovinskih sporova oko GM kukuruza, koje su SAD zatražile u junu, počele sa Meksikom prošle nedelje. Ako se rešenje ne postigne u roku od 75 dana od početka konsultacija, SAD će imati opciju da zatraže panel za sporove.

„Mi stojimo iza bezbednosti naših poljoprivrednih proizvoda koji već nekoliko decenija uživaju u veoma snažnoj trgovini između naše tri zemlje i nastavićemo da sledimo naša prava i interese“, rekao je Tai.

Meksiko želi da zabrani GM kukuruz za ljudsku ishranu u osnovnoj tortilji, koja se uglavnom pravi od belog kukuruza, i na kraju da zameni GM žuti kukuruz koji se koristi za ishranu stoke, tvrdeći da biotehnološki kukuruz šteti autohtonim sortama i može imati štetne posledice po zdravlje.

Ova latinoamerička zemlja uvozi više od 17 miliona metričkih tona američkog kukuruza godišnje, što je pretežno GM žuti kukuruz, vredan oko 5 milijardi dolara u trgovini. SAD su tvrdile da plan Meksika nije zasnovan na nauci i da će naštetiti američkim poljoprivrednicima.