Američki senatori predstavili zakon o prodaji benzina E15

Američki senatori predstavili zakon o prodaji benzina E15

NjUJORK – Američki senatori iz Nebraske i Minesote uveli su u utorak zakon kojim bi se proširila prodaja E15, benzina sa većom mešavinom etanola, na nacionalnoj razini, nakon što su dobili podršku za predlog zakona od trgovinske grupe naftne industrije za prvi put, rekao je Rojtersu senator Deb Fišer iz Nebraske.

Zakon, koji su predstavili Fišer i senatorka Ejmi Klobučar iz Minesote i podržan od strane Američkog instituta za naftu (API), označio bi ogromnu pobedu za industriju etanola i uzgajivače kukuruza koji su više puta pokušavali da prošire prodaju E15, ali su se suočili sa preprekama.

Iako nije poznato da li zakon ima podršku koja mu je potrebna da bi se usvojili i Dom i Senat da bi postao zakon, podrška naftne industrije uklonila je značajnu političku prepreku.

Propisi američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) protiv smoga trenutno ograničavaju letnju prodaju E15, iako su istraživanja pokazala da mešavina sa većim procentom možda neće povećati smog u odnosu na mešavinu od 10% koja se zove E10 koja se sada prodaje tokom cele godine.

Rojters je ovog meseca izvestio da je API počeo da sarađuje sa grupama industrije biogoriva u vezi sa zakonodavstvom nakon što su guverneri iz velikih država srednjeg zapada u proizvodnji kukuruza ranije ove godine zatražili od EPA da omogući proširenu prodaju E15 u svojim državama. Predlog guvernera je izazvao zabrinutost naftne industrije u vezi sa propisima o gorivu koji se razlikuju od države do države.

„Imamo dobru podršku“, rekao je Fišer za Rojters. „Kada pogledate uticaj koji će to imati, posebno na centralni deo Sjedinjenih Država, Srednji zapad i deo juga, mislim da je to izuzetno važno.

Fišerovo i Klobučarovo zakonodavstvo, ako bude usvojeno, poništilo bi zahtev guvernera i izbeglo ekspanziju E15, rekao je Fišer.

„Omogućavajući prodaju E15 tokom cele godine širom zemlje, uz istovremeno očuvanje pristupa mešavinama benzina sa nižim sadržajem etanola, ovaj dvopartijski zakon jača pouzdanost lanca snabdevanja gorivom i osigurava američkim potrošačima pristup gorivima od kojih zavise svaki dan“, rekao je Vill Hupman, potpredsednik API-ja za nizvodnu politiku.

Zakon takođe ima podršku senatora Kevina Kramera iz Severne Dakote, ko-sponzora zakona. Krejmerova podrška je značajna, jer je Severna Dakota jedna od najvećih država u proizvodnji nafte, rekao je Fišer.

Organizacije uključujući API, Udruženje za obnovljiva goriva i Nacionalnu uniju farmera su ovog meseca pisali kongresnim liderima kako bi ih pozvali da usvoje zakon za proširenje prodaje E15 širom zemlje.