Američki ugovor o čipovima zamagljuje tržišne signale

Američki ugovor o čipovima zamagljuje tržišne signale

Na prvi pogled, dogovor Vašingtona u petak sa Holandijom i Japanom da suzbije izvoz nekih čipova u Kinu izgleda kao diplomatska pobeda. Ali nedostatak detalja sugeriše da Sjedinjene Države još uvek moraju da ubede saveznike da žrtvuju prihode od izvoza u ime kockanja kineske industrije poluprovodnika.

Nakon što su u oktobru predstavili nove ivice koje ciljaju na Narodnu Republiku, američki zvaničnici su lobirali kod prijateljskih vlada da ih slede. Kompanije poput holandskog giganta ASML i Tokio Electron uživaju gotovo monopol u opremi za proizvodnju čipova, odnosno mašinama za litografiju i premazima od silicijum-vafera. Sprečavanje prodaje kineskim kompanijama nanelo bi ozbiljan udarac tehnološkom napretku Pekinga.

To je dilema za zvaničnike u Holandiji i Japanu. ASML i Tokio Electron trenutno ostvaruju 15% i 26% godišnje prodaje iz Kine, respektivno, a Narodna Republika je najveći trgovinski partner Japana. To može objasniti zašto su obe vlade odbile da preciziraju šta su nova ograničenja. Holandski premijer Mark Rute je čak rekao da detalji možda neće biti otkriveni.

To je teško za tržište da proceni. Akcije japanskih dobavljača, uključujući Tokio Electron, Nikon i Canon koji su konkurenti ASML-u, sve su otvorene u ponedeljak ujutro. Investitori se možda još neko vreme češu po glavi.