AMD predviđa prodaju AI čipova od 2 milijarde dolara

AMD predviđa prodaju AI čipova od 2 milijarde dolara

Dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), je u utorak izneo prognozu da će ostvariti prodaju od 2 milijarde dolara za svoj čip namenjen konkurenciji sa Nvidijom na tržištu veštačke inteligencije (AI) do 2024. godine. Ova prognoza je usledila nakon što je AMD delimično razočarao investitore slabim kvartalnim izgledima. Slaba potražnja u sektorima poput video igara i programabilnih čipova uticala je na očekivanja za četvrti kvartal.

AMD priprema čip pod nazivom MI300Ks, koji je namenjen konkurenciji s Nvidijinim čipovima na tržištu AI čipova centara podataka. Iako su se akcije AMD-a prvobitno smanjile nakon objave rezultata, usledilo je neko poboljšanje nakon što su izvršni direktori kompanije izneli očekivanja u vezi sa novim čipom. AMD-ov čip se suočava sa konkurencijom u obliku Nvidijinog dominantnog položaja na tržištu za AI čipove, ali kompanija se nada da će privući veće kupce.

Slaba potražnja u nekim industrijskim sektorima i smanjenje kapitalne potrošnje od ključnih klijenata, kao što je Meta Platforms, može uticati na kompaniju. Analitičari ističu i da recentno proširenje američkih sankcija na izvoz čipova Kini može zahtevati od AMD-a da traži licence za prodaju svojih najkvalitetnijih čipova veštačke inteligencije. Kompanija očekuje da će ostvariti prihod od oko 6,1 milijardu dolara u tekućem kvartalu, dok analitičari procenjuju prihod od 6,37 milijardi dolara.

AMD je prognozirao prilagođenu bruto maržu od 51,5%, nešto niže od procene od 52,1%. U trećem kvartalu, AMD je ostvario prilagođeni prihod od 5,8 milijardi dolara i prilagođeni profit od 70 centi po akciji, što je nadmašilo procene analitičara. Prihodi u njihovom poslovanju sa centrima podataka iznosili su oko 1,6 milijardi dolara u trećem kvartalu, dok je prodaja u segmentu klijenata porasla za 42% na 1,5 milijardi dolara, signalizirajući oporavak potražnje. Ugrađeni segment, koji uključuje programabilne čipove, iskazao je pad od 5% na 1,2 milijarde dolara, dok su prihodi od igara smanjeni za 8% na 1,5 milijardi dolara.