Amazon.com će uložiti više od milijardu evra u evropski vozni park električnih kombija i kamiona

Amazon.com će uložiti više od milijardu evra u evropski vozni park električnih kombija i kamiona

LONDON – Amazon.com Inc saopštio je u ponedeljak da će uložiti više od milijardu evra (974,8 miliona dolara) u narednih pet godina u električne kombije, kamione i čvorišta paketa sa niskim emisijama širom Evrope, ubrzavajući svoj napor da postigne neto-nula ugljenika, prenosi Rojters.

Prodavac je rekao da je investicija takođe imala za cilj podsticanje inovacija u transportnoj industriji i podsticanje veće javne infrastrukture za punjenje električnih vozila (EV).

Američki onlajn prodavac rekao je da će ova investicija pomoći njenom voznom parku električnih kombija u Evropi više nego da se utrostruči sa 3.000 vozila na više od 10.000 do 2025. godine.

Kompanija nije rekla koliki je procenat njene evropske flote za isporuku poslednje milje danas električna, ali je rekla da je tih 3.000 kombija sa nultom emisijom isporučilo preko 100 miliona paketa 2021.

Amazon je rekao da se takođe nada da će u narednim godinama kupiti više od 1.500 električnih teških teretnih vozila – koji se koriste za pošiljke „srednje milje“ do čvorišta za pakovanje.

Iako su se brojne velike logističke kompanije – uključujući kompanije za isporuku paketa United Parcel Service Inc i FedEk Corp – obavezale da kupe veliki broj električnih kombija i kamiona sa nultom emisijom štetnih gasova, još uvek nema mnogo dostupnih za kupovinu.

Brojni startupi se utrkuju da dovedu električne kombije ili kamione na tržište i suočavaju se sa sve većom konkurencijom od strane proizvođača kao što su General Motors Co i Ford Motor Co.

Najveća Amazonova porudžbina električnog kombija je za 100.000 vozila od Rivian Automotive Inc do 2025.

Kompanija je rekla da će pored električnih vozila investirati u hiljade punjača u objektima širom Evrope.

Prodavac je rekao da će takođe investirati u udvostručenje svoje evropske mreže čvorišta „mikro mobilnosti“ iz više od 20 gradova danas.

Amazon je koristio ta centralno locirana čvorišta za pokretanje novih metoda isporuke, uključujući električne teretne bicikle ili pješačke isporuke, kako bi smanjio emisije.

Kompanija planira da postigne neto nultu emisiju ugljenika do 2040. godine.