Amazon ulaže 15,7 milijardi evra u Španiju

Amazon ulaže 15,7 milijardi evra u Španiju

Amazonovo odeljenje računarstva u oblaku AVS uložiće 15,7 milijardi evra da proširi svoje centre podataka u španskom regionu Aragon do 2033. godine, saopštio je u sredu američki tehnološki gigant.

Ovaj potez dolazi nakon njegove ovomesečne najave ulaganja od 7,8 milijardi evra za izgradnju klaud centra u Nemačkoj i 1,2 milijarde evra u Francuskoj za razvoj infrastrukture oblaka i logističke infrastrukture svoje usluge dostave paketa.

Amazon je 2021. planirao da uloži 2,5 milijardi evra u Aragon, gde ima tri data centra.

Američka kompanija je saopštila da će njena investicija otvoriti oko 17.500 indirektnih radnih mesta u lokalnim kompanijama u severozapadnom regionu.

„Ova nova posvećenost AVS-a ukazuje na atraktivnost naše zemlje kao strateškog tehnološkog centra u južnoj Evropi“, citira Amazon u saopštenju španskog ministra za digitalnu transformaciju Hosea Luisa Eskriva.

Šef regionalne vlade Horhe Askon rekao je da će ovo biti najveća investicija kompanije u istoriji Aragona.

„Investicija koja pozicionira Aragon kao vodeće tehnološko središte na kontinentalnom i globalnom nivou“, dodao je on u poruci na društvenoj mreži X, nekadašnjoj Tviter.

Pionir e-trgovine, Amazonov AVS takođe dominira u računarstvu u oblaku sa 31 odsto tržišta na kraju 2023, prema Stocklitics-u.

Ali rivali Majkrosoft i Gugl sve više dobijaju, sa 24 odsto, odnosno 11 odsto tržišnog udela u klaudu.

Trka je postala posebno zahuktala od uvođenja veštačke inteligencije u stilu ChatGPT-a koju kompanije u oblaku nude klijentima.