Amazon očekuje skok prihoda i profita u četvrtom kvartalu

Amazon očekuje skok prihoda i profita u četvrtom kvartalu

Amazon.com Inc je objavio da očekuje značajan rast prihoda i profita u četvrtom kvartalu. Ovo povećanje rezultat je marketinških napora tokom praznične sezone, brže isporuke i bolje izglede za njegovu diviziju u oblaku. Nakon ovog izveštaja, vrednost akcija Amazona porasla je za 3% u posle-radnom vremenu.

Uprkos izazovima koji su se pojavili tokom poslovanja, Amazon se trudi zadržati svoj položaj kao vodeći svetski pružalac oblaka i online prodavac. Kompanija je odgovorila na konkurenciju od strane Google-a i Microsoft-a ulaganjem do 4 milijarde dolara u proizvođača četbotova Anthropic i promovisanjem usluga veštačke inteligencije. Takođe su reorganizovali mrežu isporuke kako bi locirali robu bliže kupcima, omogućavajući brže i jeftinije ispunjavanje narudžbina.

Iako je treći kvartal doneo izazove, prihod Amazona porastao je na 143,1 milijardu dolara, prema analitičarima koji su očekivali prihod od 141,41 milijarde dolara. Marketinški događaji poput Prime Day pomogli su održavanju prodaje.

Amazon Web Services (AWS), ključni izvor profita za kompaniju, zabeležio je rast prihoda na 23,1 milijardu dolara, što je gotovo u skladu sa očekivanjima analitičara. AWS se suočavao s usporavanjem rasta, ali i značajnim troškovima kako bi ostvario svoje ciljeve u veštačkoj inteligenciji.

Amazon je takođe usmerio napore na štednju troškova u svetlu ekonomske neizvesnosti i najavio planove za smanjenje radnih mesta. Kompanija je takođe radila na pronalaženju načina za štednju u Amazon Fresh prodavnicama.

U trećem kvartalu, neto prihod Amazona porastao je na 9,9 milijardi dolara, u poređenju sa 2,87 milijardi dolara u istom periodu prethodne godine.