Amazon po prvi put prelazi 2 triliona dolara na berzi

Amazon po prvi put prelazi 2 triliona dolara na berzi

Kompanija Amazon.com Inc. premašila je tržišnu vrednost od 2 biliona dolara po prvi put u popodnevnom trgovanju u sredu.

Porast vrednosti Amazonove berze dolazi nešto više od nedelju dana nakon što je Nvidia dostigla 3 biliona dolara i nakratko postala najvrednija kompanija na Volstritu. Nvidijini čipovi se koriste za pokretanje mnogih AI aplikacija i zbog toga je njihova vrednost porasla.

Amazon je takođe napravio velika ulaganja u AI pošto je globalno interesovanje poraslo za tehnologiju. Najveći deo fokusa kompanije bio je na proizvodima fokusiranim na poslovanje, uključujući AI modele i chatbot pod nazivom K, koji Amazon čini dostupnim preduzećima koja koriste svoju jedinicu za računarstvo u oblaku AVS.

U aprilu, izvršni direktor Amazona Andi Jassi rekao je da su mogućnosti veštačke inteligencije ponovo ubrzale rast AVS-a i da je u toku sa godišnjim prihodom od 100 milijardi dolara. Jedinica je usporila rast prošle godine pošto su kompanije smanjile troškove usred visoke inflacije.

Tehnološki gigant je takođe uložio 4 milijarde dolara u kompaniju Anthropic sa sedištem u San Francisku za razvoj takozvanih temeljnih modela koji podržavaju generativne AI sisteme. Amazon takođe pravi i dizajnira sopstvene AI čipove.