Albemarleova prodaja litijuma raste usred rasta tržišta EV

Albemarleova prodaja litijuma raste usred rasta tržišta EV

Albemarl Corp, najveći svetski proizvođač litijuma, objavio je kvartalni profit bolji od očekivanog i popravio svoju godišnju prognozu u sredu, navodeći porast cena i potražnju za metalom baterija za električna vozila, prenosi Rojters.

Rezultati i prognoze odražavaju bikovske izglede za industriju električnih vozila uprkos nedavnim makroekonomskim zabrinutostima i upozorenjima nekih rivala o mekoći tržišta. Albemarle smatra Teslu Inc i druge istaknute proizvođače električnih vozila kao osnovne kupce.

Akcije su pale za 3,6% na 256,99 dolara u trgovanju nakon radnog vremena, međutim, nakon što su kvartalni prihodi premašili očekivanja Volstrita zbog slabosti u odeljenju broma kompanije, koje prodaje hemikalije koje se koriste u aparatima za gašenje požara i nije povezano sa odeljenjem za litijum.

Albemarle je prijavio neto prihod u trećem kvartalu od 897,2 miliona dolara, ili 7,61 dolara po akciji, u poređenju sa neto gubitkom od 392,8 miliona dolara, ili 3,36 dolara po akciji, u prošlogodišnjem periodu.

Ne računajući jednokratne artikle, Albemarle je zaradio 7,50 dolara po akciji. Prema toj meri, analitičari su očekivali zaradu od 6,99 dolara po akciji, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.

Prodaja u ovom kvartalu porasla je za 152% na 2,09 milijardi dolara. Analitičari su očekivali prodaju od 2,25 milijardi dolara.

Prodaja litijuma povećana je više od četiri puta na 1,5 milijardi dolara zahvaljujući višim cenama i otvaranju novih pogona za preradu. Kompanija ima nekoliko projekata proširenja u toku u Kini, Čileu, Australiji i Sjedinjenim Državama.

Isporuka rude spodumena koja sadrži litijum iz Australije ranije nego što se očekivalo, povećala je rezultate za 100 miliona dolara.

Za celu godinu, Albemarle je podigao donji kraj svoje prognoze profita na 3,3 milijarde dolara sa prethodnih 3,2 milijarde dolara, i zadržao najviši nivo na 3,5 milijardi dolara.

Kompanija je smanjila svoju prognozu prodaje za 2022. na visokom nivou na 7,4 milijarde dolara sa 7,5 milijardi dolara zbog slabe prodaje broma.

Albemarle je prošlog meseca dobio grant od 149,7 miliona dolara od američkih zvaničnika za izgradnju fabrike za preradu litijuma u ​​Severnoj Karolini.

Albemarle sa sedištem u Šarlotu u Severnoj Karolini planira da u četvrtak održi konferencijski poziv sa investitorima kako bi razgovarali o kvartalnim rezultatima.