Akcionari Tojote zahtevaju glasanje protiv predsednika zbog skandala sa testiranjem

Akcionari Tojote zahtevaju glasanje protiv predsednika zbog skandala sa testiranjem

Predsednik Tojote Akio Tojoda će se ove nedelje suočiti sa nezadovoljnim akcionarima jer dve velike grupe zahtevaju da se glasa protiv zadržavanja unuka osnivača u njenom odboru. Glasanje se očekuje na godišnjoj skupštini akcionara 18. juna, nakon što se Tojota nedavno izvinila zbog falsifikovanja sertifikacionih testova vozila, što je narušilo njenu reputaciju.

Institutional Shareholder Services, u većinskom vlasništvu nemačke kompanije za tržište kapitala Deutsche Borse Group, koja pruža savete investitorima, u svom izveštaju je istakla da Tojoda treba da snosi krajnju odgovornost za nedostatke u održavanju internih kontrola i primeni odgovarajućih mera upravljanja u grupi kompanija.

Prošla godina donela je niz skandala u vezi sa nepravilnim pregledima vozila u kompanijama Daihatsu Motor Co., Hino Motors i Tojota Industries Corp. Japanski zvaničnici kažu da su takvi prekršaji otkriveni i u Honda Motor Co., Mazda Motor Corp. i Suzuki Motor Corp.

U nedavnom izveštaju o Tojoti, analitičar automobila Kazunori Maki je primetio da su obustave proizvodnje uticale na samo 1% ili 2% globalne prodaje kompanije. U fiskalnoj godini završenoj u martu, Tojota je ostvarila profit koji se udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući rastućoj prodaji vozila i povoljnom jenu.

Iako je Tojota zaostala u prelasku na električna vozila, ona je i dalje vodeći svetski proizvođač automobila, sa prodajom od 9,4 miliona vozila u fiskalnoj godini koja je završena u martu.