Akcije u proizvođaču čipova TSMC skaču nakon što je profit nadmašio procene

Akcije u proizvođaču čipova TSMC skaču nakon što je profit nadmašio procene

TAJPEJ– Akcije tajvanskog TSMC-a skočile su u petak, dan nakon što je proizvođač čipova objavio da je profit u trećem tromesečju premašio prognoze i iako je na predstojećoj potražnji pokazao oprezniji nego obično.

Kompanija, glavni dobavljač Apple Inc  i najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu, saopštila je da je neto profit za period jul-septembar porastao za 80% u odnosu na godinu ranije, što je njen najveći kvartalni rast u dve godine.

TSMC je takođe smanjio budžet za kapitalnu potrošnju za najmanje 10% za ovu godinu i rekao da je konzervativniji u planiranju investicija za 2023. iako i dalje očekuje „godinu rasta“.

Akcije najveće azijske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji su porasle za 4%, pomažući širem tržištu da poraste za 2,5%.

Akcije su izgubile trećinu svoje vrednosti u dosadašnjoj godini, povrijeđene zabrinutošću zbog slabljenja globalne potražnje za potrošačkom elektronikom usred decenijama visoke inflacije, rastućih kamatnih stopa i zatvaranja zbog COVID-19 u Kini.

Daiva Capital Markets je primetio da su smernice za četvrti kvartal i sledeću godinu uglavnom „netaknute“ i preporučile investitorima da iskoriste priliku za kupovinu. Akcije TSMC-a su do sada ove godine pale za više od 30%.

Morningstar je u istraživačkoj belešci rekao da su akcije TSMC-a jeftine s obzirom na dugoročne izglede za čipove, posebno zato što rast veštačke inteligencije, Interneta stvari i računarstva visokih performansi „mogu trajati decenijama“.

Akcije domaćeg rivala, United Microelectronics Corp, u petak su porasle za 6,3%. Oni će izvestiti o zaradi u trećem kvartalu 26. oktobra.