Akcije Lifta su pale nakon dosadne prognoze prihoda

Akcije Lifta su pale nakon dosadne prognoze prihoda

Kompanija Lift Inc u ponedeljak je prognozirala prihode u tekućem kvartalu ispod procena Volstrita jer se rast korisnika na njenoj platformi usporava, izgubivši od većeg rivala Uber Technologies Inc i smanjivši svoje akcije za 13%.

Broj aktivnih vozača Lifta porastao je za 7,2% na 20,3 miliona u trećem kvartalu, što je najmanji kvartalni rast zabeležen do sada ove godine, i promašili su procenu od 21,3 miliona, prema FactSet-u.

Ali prihod po aktivnom vozaču porastao je 13,7% na 51,88 dolara, što je najveći rast u poređenju sa prethodna dva kvartala.

Uber kontroliše veći deo tržišnog udela u rideshare-u i posluje van Sjedinjenih Država, a takođe ima koristi od svog poslovanja sa dostavom hrane.

Očekivanja za Lift su bila velika nakon što je Uber prijavio veliki kvartal i prošle nedelje rekao da ne vidi nikakve znake slabosti potrošača.

„Lift gubi tržišni udeo u odnosu na Uber, jer mu nedostaje višeplatformska ponuda koju je Uber izgradio kroz deljenje vožnje i Eats“, rekao je analitičar Third Bridge Nikolas Koli.

Rukovodioci Lifta su, međutim, u razgovoru o prihodima rekli analitičarima da ne vide nikakve makro trendove u četvrtom kvartalu i da se klade na smanjenje troškova – od smanjenja broja zaposlenih do zatvaranja kancelarijskih prostora – i potražnje za povećanjem profitabilnosti i rast.

„Istorijski u recesijskom okruženju… prevoz je izdržljiv jer moramo da se krećemo, ali dostava i poneti su manje izdržljivi“, rekao je predsednik Lifta Džon Cimer u intervjuu.

Za četvrti kvartal, kompanija očekuje prihod između 1,15 milijardi dolara i 1,17 milijardi dolara, dok analitičari očekuju 1,17 milijardi dolara, prema podacima Refinitiv IBES.

Kompanija je označila uticaj viših stopa osiguranja u tekućem kvartalu jer plaća osiguranje vozača.

Predviđena je prilagođena EBITDA (zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije), metrika profitabilnosti koju investitori pažljivo prate, između 80 miliona i 100 miliona dolara, u poređenju sa prognozama analitičara od 84,5 miliona dolara.

„To je više ritam vođen smanjenjem troškova nego ritmom vođenim rastom“, D.A. Dejvidsonov analitičar Tom Vajt rekao je.