Airbnb ostvario prihod od 4,37 milijardi dolara u trećem kvartalu

Airbnb ostvario prihod od 4,37 milijardi dolara u trećem kvartalu

Airbnb je nedavno objavio da je u trećem tromesečju ostvario prihod od 4,37 milijardi dolara, što se može pripisati značajnim poreskim olakšicama i porastu potražnje tokom letnjih putovanja. Međutim, iako su rezultati bili pozitivni, prognoza za četvrti kvartal nije ispunila očekivanja tržišta, što je rezultiralo padom vrednosti deonica kompanije za više od 2% nakon radnog vremena.

Kompanija je saopštila da bi, bez poreskih olakšica, neto prihod iznosio 1,6 milijardi dolara, u poređenju sa 1,2 milijarde dolara u istom periodu prethodne godine. Prihod je porastao za 18%, dostigavši 3,4 milijarde dolara, zahvaljujući povećanju rezervacija od 14% i blagom povećanju prosečnih cena za kratkoročno iznajmljivanje. Analitičari su očekivali prihod od 3,37 milijardi dolara, a Airbnb je nadmašio ta očekivanja.

Međutim, kompanijina prognoza za četvrti kvartal nije bila u skladu sa očekivanjima tržišta, s predviđenim prihodom između 2,13 milijardi i 2,17 milijardi dolara, što je ispod očekivanog iznosa od 2,18 milijardi dolara.

Airbnb je izjavio da prati tržišnu volatilnost i makroekonomske trendove koji bi mogli uticati na potražnju za putovanjima u četvrtom kvartalu. Kompanija je takođe saopštila da očekuje umeren rast rezervacija u poređenju sa trećim kvartalom.

Iako su Airbnb-ove akcije pale nakon objave rezultata i prognoze, kompanija i dalje ostaje optimistična u vezi sa svojim potencijalom za konkurenciju u industriji iznajmljivanja, posebno sa fokusom na konkurentniju cenu i veći broj dostupnih oglasa za korisnike.