Tehnološki giganti beleže varijacije u akcijama dok investitori procenjuju uticaj veštačke inteligencije

Tehnološki giganti beleže varijacije u akcijama dok investitori procenjuju uticaj veštačke inteligencije

Ove nedelje, akcije velikih američkih tehnoloških kompanija variraju dok investitori pokušavaju da procene da li će veštačka inteligencija (AI) postati ključni faktor za povećanje profita ili uzrokovati veće troškove.

Amazon je izvestio o dvostrukom povećanju profita u poslednjem kvartalu, zahvaljujući obnovljenom zamahu svog AVS poslovanja u oblaku. Međutim, ukupna prodaja od 148 milijardi dolara pala je ispod velikih tržišnih očekivanja, a akcije su se smanjile u trgovini posle tržišta. Amazon se suočava s izazovima jer, iako troši više novca na AI, analitičari ukazuju na usporavanje tempa rasta.

Apple je zabeležio rast kvartalnog profita, nadmašivši prognoze analitičara i obezbedivši rast akcija u trgovini posle radnog vremena. Prihod od usluga dostigao je najviši nivo u istoriji, dok je proizvodnja iPhone-a postavila novi rekord prihoda za junski kvartal. Apple planira javno lansiranje svog AI sistema, Apple Intelligence, koji će, kako tvrdi izvršni direktor Tim Kuk, transformisati način na koji korisnici komuniciraju sa tehnologijom.

Meta je izvestila o profitu koji je nadmašio očekivanja, što je rezultiralo skokom cene akcija. Ipak, njena jedinica Realiti Labs, posvećena virtuelnoj i proširenoj stvarnosti, izgubila je 4,5 milijardi dolara. Osnivač Mark Zakerberg planira da maksimalno iskoristi prilike za budućnost, uprkos trenutnim gubicima.

Microsoft je zabeležio pad akcija zbog slabijih nego očekivanih rezultata u oblasti računarstva u oblaku, dok je Google (Alphabet) doživeo pad zbog usporavanja prihoda od oglasa i rastućih troškova.

Debra Aho Vilijamson iz Sonata Insights napominje da se Meta izdvaja od drugih tehnoloških firmi koje ulažu u AI, budući da već ostvaruje značajne prihode od digitalnog oglašavanja i usmerava ulaganja u AI na unapređenje oglašivačkih funkcija i razvoj novih izvora prihoda.