Angola otvara jedan od najvećih rudnika dijamanata na svetu

Angola otvara jedan od najvećih rudnika dijamanata na svetu

Angola je zvanično otvorila svoj novi rudnik dijamanata Luele, najveći u zemlji i jedan od najvećih u svetu po procenjenim resursima. Projekat će verovatno udvostručiti godišnju proizvodnju u zemlji.

Nalazište duboko 600 metara nalazi se u severoistočnoj provinciji Lunda Sul i očekuje se da će dati 628 miliona karata dijamanata tokom predviđenog životnog veka od 60 godina.

Predsednik Angole Žoao Lorenko i ministar mineralnih resursa, nafte i gasa Dijamantino Azevedo prisustvovali su u ponedeljak svečanosti povodom početka rada rudarske kompanije Luele.

„Proizvodnja ovog rudnika doprineće značajnom povećanju proizvodnje dijamanata u Angoli“, rekao je Azevedo.

Stručnjaci su, međutim, upozorili da ta centralnoafrička zemlja počinje svoj projekat vredan 600 miliona dolara u neprikladnom trenutku. Globalnu potražnju za dijamantima pogodile su visoke kamatne stope u SAD, gde se nalazi 55% svetske potražnje, kao i slab oporavak nakon pandemije i konkurencija dragulja uzgojenog u laboratoriji.

„Ne možete odlagati otvaranje rudnika, ali mislim da se otvara u užasno vreme za dijamante“, rekao je Richard Chetvode, konsultant za industriju dijamanata.

Potražnja za neobrađenim dijamantima je prigušena poslednjih meseci. Indija, gde se 90% svetskih sirovih dragulja seče i polira, zatražila je od globalnih rudara da zaustave prodaju dijamanata kako bi upravljali zaostalim zalihama.

Međutim, veruje se da bi projekat Luele mogao da obezbedi dodatne budžetske prihode Angoli pogođenoj inflacijom i da privuče više investicija u zemlju.

Za više priča o ekonomiji i finansijama posetite poslovni deo RT-a