Adidas smanjuje nivoe zaliha i privlači pažnju trgovaca na asortiman za jesen/zimu 2024

Adidas smanjuje nivoe zaliha i privlači pažnju trgovaca na asortiman za jesen/zimu 2024

Adidas je u sredu objavio ohrabrujuće vesti, saopštivši da je zabeležio pad nivoa zaliha, a trgovci su sve više zainteresovani za asortiman za jesen/zimu 2024. Nemački gigant sportske odeće radi na povećanju atraktivnosti svog brenda.

Izvršni direktor Bjorn Gulden, koji je na čelu kompanije od 1. januara, uspeo je da preokrene situaciju u kompaniji koja je prošle godine suočila sa izazovima nakon raskida saradnje sa reperom Kanye West-om, čije je ime bilo povezano sa Adidasom, a što je rezultiralo velikim količinama neprodatih Ieezi cipela vrednih 1,2 milijarde evra (1,3 milijarde dolara).

Adidas je nedavno povećao svoje prognoze za celu godinu, delimično zahvaljujući Ieezi cipelama, i sada je saopštio da popularnost njegovih drugih cipela, kao što su Samba, Gazelle i Spezial, takođe doprinosi rastu u segmentu životnog stila.

Gulden je izjavio da primetno raste interesovanje trgovaca za prodaju asortimana za jesen/zimu 2024, što je pozitivan znak za kompaniju.

Nivoi zaliha su opali za 23% na godišnjem nivou, dosežući 4,85 milijardi evra, što je nešto više od očekivanog, navodi se u saopštenju kompanije. Ovo je posebno značajno u kontekstu prenatrpanosti tržišta odeće i obuće, gde trgovci snižavaju cene kako bi se oslobodili zaliha.

Bruto marža kompanije Adidas za kvartal porasla je za 0,2 procentna poena, dostižući 49,3%, delom zahvaljujući smanjenim troškovima transporta i manjim popustima.

Ovo poboljšanje pozicije Adidasa u odnosu na konkurenciju, kao što je Nike, pozdravio je Robert Schramm-Fuchs iz kompanije Janus Henderson, koja drži akcije Adidasa. Istakao je da će Adidas morati da povrati svoje mesto na policama, ali da trenutno ima prave proizvode za to.

Ipak, dok se kompanija fokusira na veleprodaju, nova konkurencija u vidu brendova za trčanje i stil života postaje izazovnija. Hoka, On Running i drugi konkurenti osvajaju deo tržišta sportske odeće.

Adidas je takođe izvestio o padu prodaje odeće, dok je prodaja obuće porasla. Ovo je trend koji se opaža u industriji sportske odeće, gde potrošači daju prioritet važnijim kupovinama.

Iako je prodaja Adidasa u Kini porasla za 5,7% u uslovima prilagođenim valutama, ovo je usporeno u odnosu na rast od 16,4% u prethodnom kvartalu. Kompanija radi na obnovi svog brenda u Kini, važnom tržištu sportske odeće gde je izgubila tržišni udeo u odnosu na konkurenciju.