280 miliona električnih bicikala i mopeda u svetu smanjuje potražnju za naftom daleko više od električnih automobila

280 miliona električnih bicikala i mopeda u svetu smanjuje potražnju za naftom daleko više od električnih automobila

Uskačemo u kola po namirnice ili odbacimo decu u školu. Ali iako je automobil zgodan, ova kratka putovanja se zbrajaju u smislu emisija, zagađenja i cene goriva.

Skoro polovina (44%) svih australijskih prigradskih putovanja je automobilom – i ispod 10 km. Od 4,2 miliona dnevnih putovanja u Pertu, 2,8 su na udaljenosti manjoj od 2 km.

Ovo je uobičajeno u bogatijim zemljama. U Sjedinjenim Državama, neverovatnih 60% svih putovanja automobilom pokriva manje od 10 km.

Dakle, koje je najbolje rešenje? Možda mislite da je prelazak na električno vozilo prirodan korak. U stvari, za kratka putovanja, električni bicikl ili moped bi mogli biti bolji za vas – i za planetu. To je zato što su ovi oblici transporta — zajednički poznati kao električna mikromobilnost — jeftiniji za kupovinu i upotrebu.

Ali to je više od toga — oni zapravo potiskuju četiri puta veću potražnju za naftom nego svi električni automobili u svetu trenutno, zbog njihovog zapanjujućeg prihvatanja u Kini i drugim zemljama gde su mopedi uobičajen oblik transporta.

Na svetskim putevima prošle godine bilo je preko 20 miliona električnih vozila i 1,3 miliona komercijalnih električnih vozila kao što su autobusi, dostavna vozila i kamioni.

Ali ovaj broj vozila sa četiri ili više točkova u potpunosti je pomračen kod dvo- i trotočkaša. Prošle godine na putevima je bilo preko 280 miliona električnih mopeda, skutera, motocikala i trotočkaša. Njihova čista popularnost već smanjuje potražnju za naftom za milion barela nafte dnevno – oko 1% ukupne svetske potražnje za naftom, prema procenama Bloomberg Nev Energi Finance.

Šta je sa električnim vozilima, pitate se? Na kraju krajeva, električna vozila su najavljena kao srebrni metak za emisije iz automobila i zagađenje vazduha u gradovima, pošto je njihova emisija iz izduvnih cevi nula. Ako se napune obnovljivom energijom, postaju još zelenije.

Ali posmatrati ih kao neosporno dobro je greška. Oni su čistiji automobili, ali su i dalje automobili, koji zauzimaju prostor na putevima i zahtevaju mnogo struje da bi ih napajali. Njihove baterije čine ih težim od tradicionalnih automobila i u velikoj meri se oslanjaju na ekstrakciju retkih zemnih elemenata. Dok su EV-ovi generalno mnogo zeleniji od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, proizvodnja baterija može potkopati neke od dobitaka.

Sa pozitivne strane, automobili na benzin koštaju oko 0,14 A$ po kilometru u gorivu, ili oko 1,820 $ goriva godišnje za prosečan automobil koji pređe 12 000 km. Održavanje u proseku iznosi 910 dolara godišnje, što ukupno iznosi 2.730 dolara za automobil na benzin.

Nasuprot tome, punjenje EV bi koštalo oko 480 dolara za tu udaljenost. Održavanje od 240 dolara povećava godišnje tekuće troškove na 720 dolara. Dakle, EV su mnogo jeftinija za vožnju. Ali oni su skupi za kupovinu.

Revolucija električnog transporta je odlična prilika da ponovo razmislimo o tome kako se krećemo kroz naše gradove – i da li nam je uopšte potreban automobil.

Automobili, na kraju krajeva, često imaju samo jednog putnika. Trošite mnogo energije da se transportujete.

Nasuprot tome, električni mopedi i bicikli troše mnogo manje energije za prevoz jedne ili dve osobe. Takođe su mnogo jeftiniji za kupovinu i vožnju od električnih automobila.

Ako vozite e-biciklom 20 km dnevno, pet dana u nedelji, vaš trošak punjenja bi bio oko 20 dolara – godišnje.

U Australiji električni bicikli veoma brzo prelaze iz hobiste potere u ozbiljan način gradskog prevoza. Ovde je prošle godine prodato više od 100.000 e-bicikala.

Naravno, malo je verovatno da ćete koristiti električne mopede ili bicikle za vožnju od Sidneja do Melburna. Njihova stvarna vrednost je u kratkim izletima – školska trka, trka sa mlekom i hlebom ili čak putovanje na posao – gde im je potrebno otprilike isto vreme ili kraće od automobila.

Manje električne opcije poput skutera i skejtborda takođe nude način da se prevaziđe problem poslednjeg kilometra koji muči sisteme javnog prevoza. Ukratko, ovo je nezgodna udaljenost između vaše kuće i stanice ili autobuske stanice. Mogućnost brzog prelaska ove udaljenosti može promeniti igru javnog prevoza.

Ako se uzme u obzir, električna mikromobilnost može smanjiti urbane emisije. Studija o vozačima e-skutera u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala je da ova putovanja proizvode do 45% manje ugljen-dioksida od alternativa.

Američki istraživači procenjuju da ako se putovanja e-biciklom prošire na 11% svih putovanja vozilom, emisije iz transporta bi pale za oko 7%.

Kako cene benzina rastu i cene baterija padaju, jeftiniji radni troškovi električnih vozila i još jeftiniji radni troškovi električnih mopeda, bicikala i skutera nastaviće da izjedaju potražnju za naftom.

Sada se predviđa da će globalna potražnja za naftom dostići vrhunac 2028. na 105,7 miliona barela dnevno, a zatim početi da pada, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Električna vozila će igrati ulogu u smanjenju potražnje za naftom. Ali može biti da električna mikromobilnost brže smanjuje potražnju, s obzirom na to koliko brzo se koriste ove jeftinije, bogatije opcije.

Ako želite da idete na struju, vredi pažljivo pogledati svoje potrebe za transportom. Ako živite u predgrađu ili regionalnim gradovima, možda će vam više odgovarati veći domet i veći kapacitet električnog automobila.

Ali za mnoge ljude, verovatno ćete imati niz opcija. Možda imate jedno električno vozilo za duža putovanja ili grupna putovanja, kao i e-bicikl za školsko trčanje ili kupovinu namirnica.