Predsednik Švajcarske narodne banke nagoveštava povećanje stope kako bi se uhvatila u koštac sa inflacijom

Predsednik Švajcarske narodne banke nagoveštava povećanje stope kako bi se uhvatila u koštac sa inflacijom

Švajcarska narodna banka mogla bi da podigne kamatne stope kako bi se izborila sa inflacijom koja je i dalje iznad cilja, rekao je predsednik Tomas Džordan u intervjuu objavljenom u subotu, preneo je Rojters.

Jordan je branio posvećenost centralne banke stabilnosti cena, koju je definisao kao inflaciju ispod 2%, ali na pozitivnoj teritoriji, u članku u švajcarskom listu Corriere del Ticino.

„Većina centralnih banaka ima ciljnu inflaciju od oko 2%, SNB je nešto konzervativniji“, rekao je Džordan. „Cilj od 2 odsto nije dogma, niti volja određene interesne grupe.“

„Naravno, ako je inflacija viša od cilja, monetarna politika mora biti restriktivna“, rekao je Džordan za novine.

Švajcarska godišnja inflacija pala je na 2,2 odsto u maju, pokazali su vladini podaci u ponedeljak, ali je ostala iznad raspona od 0-2 odsto koji je ciljao SNB od februara 2022.

Uprkos nedavnom ublažavanju rasta cena u Švajcarskoj, analitičari i tržište očekuju da će SNB podići kamatne stope na sastanku 22. juna.

Ranije ove nedelje Jordan je u odvojenom javnom nastupu rekao da ne može isključiti pooštravanje monetarne politike kako bi se uhvatio u koštac sa tvrdoglavom švajcarskom inflacijom.

U intervjuu za novine Džordan je rekao da stabilnost cena stvara najbolje okruženje za ekonomski rast i da je važna za društvenu stabilnost i pravičnost.

„Kada je inflacija iznad 2%, posebno pate ljudi sa nižim primanjima“, rekao je Džordan za novine. „To je dakle pitanje socijalne pravde.“