Potrošačka inflacija u Kini ubrzava u decembru

Potrošačka inflacija u Kini ubrzava u decembru

PEKING – Godišnja stopa inflacije potrošača u Kini ubrzala se u decembru, podstaknuta rastućim cenama hrane, iako je domaća tražnja oslabila zbog ograničene ekonomske aktivnosti tokom ovog meseca, prenosi Rojters.

Indeks potrošačkih cena (CPI) bio je 1,8 odsto veći nego godinu dana ranije, što je brže od godišnjeg rasta od 1,6 odsto u novembru, pokazali su u četvrtak podaci Nacionalnog biroa za statistiku (NBS). Rezultat je odgovarao proceni ankete Rojtersa od 1,8%.

Indeks potrošačkih cijena za cijelu 2022. bio je 2,0% veći od nivoa iz 2021. godine, u poređenju sa vladinim ciljem od oko 3%.

Indeks proizvođačkih cena (PPI) pokazuje godišnji pad treći mesec zaredom. U decembru je bio manji za 0,7% u odnosu na godinu ranije, što je manje od godišnje kontrakcije od 1,3% u novembru. Ekonomisti u anketi Rojtersa prognozirali su pad od 0,1%.

PPI za celu 2022. godinu porastao je za 4,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je biro.

Rast ekonomije, druge po veličini u svetu, bio je spor 2022. godine, pod uticajem beskompromisnih ograničenja COVID-19 tokom većeg dela godine i nestabilne globalne potražnje.

Kina je prošlog meseca odustala od svojih strogih mera bez COVID-a, ukinuvši karantene, ukinuvši karantin i obustavivši redovno testiranje. Rezultat su bile široko rasprostranjene infekcije koje su umanjile aktivnosti potrošača i poremetile proizvodnju.

Svetska banka je u izveštaju od 10. januara navela da je kineski rast bruto domaćeg proizvoda u 2022. pao na 2,7%, što je drugi najsporiji tempo od sredine 1970-ih, nakon 2,2020. Globalni zajmodavac je naveo ograničenja zbog pandemije, previranja na tržištu nekretnina i sušu kao faktore koji su uticali na potrošnju, proizvodnju i investicije.

Predvidio je oporavak na 4,3% za 2023. godinu, i dalje 0,9 procentnih poena ispod junske prognoze zbog ozbiljnosti poremećaja COVID-a i slabljenja spoljne potražnje.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je prošle nedelje da će proučiti i primeniti politike za povećanje potrošnje i da će se potražnja potrošača postepeno vraćati uz kontinuiranu optimizaciju kontrole i prevencije epidemije.

Sektor nekretnina, koji je propao pod ogromnim dugovima, i dalje koči ekonomski rast, ali se očekuje da će mere državne podrške i ukidanje kontrole pandemije pomoći da se ublaži tempo pada prodaje kuća.