Potražnja za zlatom u Kini raste

Potražnja za zlatom u Kini raste

Kineski investitori i domaćinstva bili su glavni potrošači zlata 2023. godine usred velike globalne potražnje za metalom utočišta, pokazao je kvartalni izveštaj Svetskog saveta za zlato.

Prema publikaciji, kineska investiciona potražnja za zlatom – polugama i kovanicama – skočila je prošle godine za 28 odsto na 280 tona. Potrošnja nakita je takođe porasla za 10% na 630 tona. Sve u svemu, otkup zlata dostigao je skoro 960 tona u 2023.

„Kina je bila ključna za mnogo toga što se dešavalo prošle godine“, rekla je Louise Street, viši tržišni analitičar u VGC-u. „Kada pogledate potrošački sektor, Kina nije faktor u određivanju cena, ali ona pruža pod.“

Drugi najveći potrošač na svetu, Indija, zabeležila je pad ukupne kupovine zlata na 748 tona u 2023. Slede SAD (249 tona), Turska (201,6 tona) i Iran (71,8 tona). U prvih deset su se takođe našli Rusija, Nemačka, Egipat, Vijetnam i Saudijska Arabija.

Izveštaj je ukazao na to da je, zajedno sa „velikom“ tražnjom globalnih centralnih banaka, potražnja kineskih potrošača pomogla da se cena žutog metala podigne na rekordno visok nivo u decembru i zadrži je iznad 2.000 dolara po troj unci ove godine.

Prema VGC-u, ukupna svetska potražnja za zlatom u 2023. bila je najveća zabeležena i iznosila je 4.899 tona, sa godišnjim ulaganjem u poluge i kovanice koje su zabeležile blagi pad, a godišnja potrošnja nakita je ostala stabilna na 2.093 tone.