Porast troškova života izaziva masovne proteste u Velikoj Britaniji i Irskoj

Porast troškova života izaziva masovne proteste u Velikoj Britaniji i Irskoj

Hiljade demonstranata marširalo je u subotu u Londonu, optužujući vladu da nije uspela da se pozabavi brzim rastom troškova života u Velikoj Britaniji. Slični marševi održani su u više irskih gradova, gde se građani suočavaju sa istim borbama.

Demonstranti su marširali od Portland Plejsa do Trga Parlamenta u britanskoj prestonici, gde je lider Kongresa sindikata (TUC) Frensis O’Grejdi okrivila decenije politike štednje za rast troškova i stagnaciju plata.

„Cene vrtoglavo rastu, a bonusi u salama za sastanke su se vratili na nivoe odbojnika“, rekla je okupljenima. „Svako ko radi za život zaslužuje da zarađuje za pristojan život, ali radnici u UK trpe najduži i najteži pritisak na svoju zaradu u modernoj istoriji.

„Ako ne dobijemo povećanje plata u celoj ekonomiji, samo ćemo nastaviti da se krećemo iz krize u krizu. Ova hitna situacija sa troškovima života nije izašla iz vedra neba. To je rezultat više od decenije mirovanja plata.”

TUC tvrdi da je prosečan britanski radnik izgubio 11.800 funti (14.426 dolara) realne zarade od 2008. godine, pošto plata nije porasla da bi odgovarala inflaciji.

Protest je privukao raznoliku masu, uključujući pristalice Laburističke partije, komuniste i klimatske aktiviste, od kojih su ova druga grupa držala znakove sa zahtevima vlade da izoluje kuće širom Britanije kako bi se nadoknadilo „siromaštvo goriva“. Troškovi goriva su dramatično porasli u Velikoj Britaniji otkako je premijer Boris Džonson dobrovoljno prekinuo uvoz ruske nafte i gasa nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru.

Britanci sada plaćaju više za benzin i dizel nego ikada ranije. Ovo dolazi pošto je inflacija u aprilu dostigla 40-godišnji maksimum od 9%, dok se predviđa da će samo cene hrane ovog leta porasti za 15%. U međuvremenu, nedavni izveštaj navodi da će raspoloživi prihod domaćinstava pasti najbržim tempom od kada je vođenje evidencije počelo 1950-ih, a Britanci će doživeti najveći pad životnog standarda od 1956, prema Kancelariji za budžetsku odgovornost.

Među demonstrantima je bio i popriličan kontingent Nacionalne unije železničkih, pomorskih i saobraćajnih radnika, koji su doveli orkestar. Sindikat je ranije u subotu najavio da će sledeće nedelje održati najveće štrajkove londonske podzemne železnice u poslednjih 30 godina, nakon što su pregovori sa operaterom metro mreže o platama i beneficijama propali.

Istovremeni protesti organizovani su u više irskih gradova, uključujući Dablin, Golvej i Kork. Cene hrane i goriva takođe rastu u Irskoj, a zemlja takođe doživljava nestašicu stanova i krizu beskućništva.