Porast broja Amerikanaca koji prijavljuju finansijske brige

Porast broja Amerikanaca koji prijavljuju finansijske brige

Amerikanci su znatno više zabrinuti za svoje lične finansije u odnosu na prošlu godinu, a značajan deo izveštava da su sada „veoma” ili „umereno zabrinuti” da bi spojili kraj s krajem, pokazala je anketa Galupa objavljena u ponedeljak.

Više od polovine (52%) ispitanika izrazilo je zabrinutost za održavanje životnog standarda, što je povećanje od sedam poena u odnosu na prethodnu godinu. Najveći porast je primećen među onima koji su zabrinuti zbog mogućnosti da plaćaju svoje mesečne račune, sa 40% – što je rast od osam poena od 2021. – izražava zabrinutost zbog tih odgovornosti.

Zabrinutost je takođe porasla za pet poena u pogledu plaćanja zakupnine i hipoteke, računa na kreditnim karticama i štednje za penziju – brige zaokupljaju umove 35%, 22% i 63% ispitanika, respektivno. Jedina finansijska pitanja koja su ostala statična bila su ona u vezi sa medicinskim računima i plaćanjem obrazovanja njihove dece.

Anketa je sprovedena u prve tri nedelje aprila zajedno sa još jednom anketom, koja je pokazala da je lična procena Amerikanaca o njihovim finansijama bila na sličan način sumorna i otkrila da je njihova finansijska slika o sebi u silaznoj spirali usred strmih zabrinutosti oko inflacije i cene energije . Međutim, medicinski računi i štednja za penziju ostaju glavna briga za većinu porodica.

Možda nije iznenađujuće da su finansijske brige među siromašnima porasle više nego među bogatima. Skoro tri od četiri odrasle osobe sa niskim primanjima (73%) brine o održavanju svog životnog standarda, što je povećanje od 17 poena, dok samo 36% bogatih deli ovu zabrinutost.

Dok su finansijski strahovi Amerikanaca pali prošle godine jer se činilo da je oporavak od depresije Covid-19 na pomolu, većina tog optimizma je izbrisana, pri čemu su mnoge negativne brojke za 2022. poklapale ili čak nadmašile one objavljene 2020. godine.