Plaćanje gasa u rubljama imalo bi negativan efekat na sankcije EU

Plaćanje gasa u rubljama imalo bi negativan efekat na sankcije EU

Unija će morati da kupuje rublje od ruske centralne banke.

Prelazak na rublje za plaćanje gasa, koji je ranije ove nedelje najavio ruski predsednik Vladimir Putin, primoraće Evropsku uniju da zaobiđe sopstvene antiruske sankcije ako želi da zadrži priliv gasa, objavio je nemački Der Spiegel, pozivajući se na ekonomske stručnjake.

Prema rečima ekonomiste iz Diseldorfa Jensa Sudekuma, da bi platila isporuke gasa, Evropa bi morala da kupuje rublje od Centralne banke Rusije, koja je ranije ovog meseca stavljena na listu sankcija EU. Mera zabranjuje bilo kakve finansijske transakcije između ruskog finansijskog regulatora i EU.

„Putin nas indirektno tera da zaobiđemo sopstvene sankcije“, rekao je Sudekum za publikaciju. Drugi stručnjak, Klaus-Jirgen Gern sa Instituta za svetsku ekonomiju u Kilu, dodao je da će, zbog značaja ruskog gasa za zemlje EU (40% potreba bloka za gasom pokriva ruski uvoz), predložena mera „će imati ogroman pritisak na zapadni svet“ i efektivno „učine svoje sankcije apsurdnim“.

Štaviše, ako do promene dođe, to će rezultirati brzim jačanjem ruske nacionalne valute, rublje, rekao je za publikaciju stručnjak za valute Peter Bofinger.

„Ako su zapadni potrošači gasa sada primorani da kupuju rublje za dolare ili evre, potražnja za ruskom valutom, a samim tim i njen kurs će porasti“, objasnio je on.

Iako je mehanizam prelaska na rublje za plaćanje gasa još u toku, sama najava promene je ozbiljno zbunila ruske uvoznike i povukla rublju na tronedeljni maksimum ranije ove nedelje. Na kraju krajeva, po najgorem scenariju, Rusija bi mogla da zatvori slavine na svojim gasovodima i, bez načina da dovoljno brzo pronađe alternativni izvor robe, to je upravo ono čega se generalno strahuje.