Pakistan kaže da je ispunio sve uslove koje je postavio MMF da obezbedi zajam od 7 milijardi dolara

Pakistan kaže da je ispunio sve uslove koje je postavio MMF da obezbedi zajam od 7 milijardi dolara

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif izjavio je u četvrtak da je njegova zemlja ispunila sve uslove koje je postavio Međunarodni monetarni fond da bi se kvalifikovala za novi zajam od 7 milijardi dolara za podršku svojoj ekonomiji.

Tokom sastanka kabineta u glavnom gradu Islamabadu, Šarif je pohvalio svoj finansijski tim i druge savetnike za poštovanje zahteva koje je postavio MMF, za koji se očekuje da potpiše zvanično odobrenje zajma 25. septembra, kada je odbor globalnog zajmodavca zakazan je sastanak izvršnih direktora.

Šarif je posebno zahvalio Kini što je pomogla Pakistanu da obezbedi spasavanje, ali je odbio da pruži dodatne detalje.

MMF je zatražio od Pakistana da proširi poresku bazu zemlje i eliminiše subvencije za energiju, zahtev koji je Šarifova vlada već primenila, što je izazvalo zabrinutost među Pakistancima koji kažu da nisu u mogućnosti da plate visoke račune za energiju.

Pakistansko ministarstvo finansija je u četvrtak u saopštenju navelo da su sva pitanja sa MMF-om okončana „mirno“.

Saopštenje od četvrtka usledilo je dva meseca nakon što je MMF saopštio da je postigao sporazum na nivou osoblja sa Pakistanom o novom zajmu od 7 milijardi dolara.

Pakistan se trenutno suočava sa jednom od svojih najgorih ekonomskih kriza i Šarif je izrazio nadu da će ta zemlja moći da smanji svoje oslanjanje na inostrane zajmove u godinama koje dolaze.

Novi ugovor o zajmu, ako ga odobri odbor izvršnih direktora MMF-a, trajao bi 37 meseci.