PayPal objavljuje zamrznuta sredstva medija

PayPal objavljuje zamrznuta sredstva medija

PaiPal je oslobodio skoro 10.000 dolara koje je zaplenio od alternativnog medija Consortium Nevs (CN), rekao je glavni urednik sajta, dozvoljavajući mu da povuče svoja sredstva nakon što je naveo da bi mogli da budu zadržani do šest meseci bez objašnjenja.

Urednik CN-a Joe Lauria je primetio preokret u sredu, napisavši da je američka kompanija za plaćanja obavestila sajt da njena sredstva „ispunjavaju uslove za povlačenje” prethodne noći, nekoliko dana nakon što je zamrznula njen saldo od 9.348 dolara zbog neodređene „izloženosti riziku” povezanog sa računom.

„CN je odmah povukao sredstva“, rekla je Lorija, dodajući da „PayPal nije naveo razloge za poništavanje, kao što nije naveo razloge za svoju početnu akciju“.

Iako je izdanju ranije rečeno da će njegov nalog biti trajno zatvoren, urednik je rekao da to možda više neće biti slučaj, jer PayPal sada „traži od CN-a da preduzme korake da ga vrati“. Međutim, platforma „nije uspela da precizira koji su to koraci“, ostavljajući nejasno kako bi CN mogao da oživi svoj nalog.

Uprkos tome što je od PayPal-a dobijala samo generička obaveštenja o zabrani i zamrzavanju finansiranja, Lauria je sugerisala da je izveštavanje CN-a u vestima možda motivisalo odluku.

„S obzirom na političku klimu, razumno je zaključiti da je PayPal reagovao na izveštavanje Consortium Nevs-a o ratu u Ukrajini, što nije u skladu sa dominantnim narativom koji se sve više sprovodi“, rekao je on. „Ako je tačno, PayPal je navodno pokušavao da ograniči slobodu govora Consortium Nevs-a lišavajući ga jednog od njegovih glavnih sredstava za finansiranje.

Razbijanje je došlo u posebno nezgodnom trenutku za sajt koji podržava čitaoce, a koji trenutno održava prolećnu akciju prikupljanja sredstava. Međutim, čini se da je učinio malo da odvrati svoje napore u prikupljanju sredstava, jer je Lauria rekla da je CN primio „poplavu donacija“ u periodu od 48 sati nakon zabrane.

PayPal je kaznio brojne nezavisne novinare i medijske organizacije poslednjih nedelja, među kojima su bivši dopisnik RT America Caleb Maupin i zaposleni u MintPress Nevs-u Alan MacLeod i Mnar Adlei, od kojih su svaki računi zamrznuti bez prethodne najave.

Sredstva MintPress Nevs-a su takođe zaplenjena od strane PayPal-a prošle nedelje, ali su od tada puštena u prodaju. Međutim, njegov nalog ostaje zamrznut, a kao i CN-u, sajtu je rečeno da može da preduzme „korake“ da ukloni zabranu, ali PayPal nije dao dalja uputstva.

Consortium Nevs je 1995. osnovao pokojni novinar Robert Parri, čije je istraživačko izveštavanje u Asošiejted presu i Njuzviku pomoglo da se razotkrije skandal Iran-Contra 1980-ih. Dobitnik nekoliko nacionalnih novinarskih nagrada, Parri je uređivao CN do svoje smrti 2018.