Najveći nedeljni pad cene nafte u poslednjih nekoliko meseci

Najveći nedeljni pad cene nafte u poslednjih nekoliko meseci

Cena nafte je u petak u nestabilnom trgovanju spustila nižu, pri čemu su obe referentne vrednosti zabeležile najveći nedeljni pad u mesecima, pošto su rastući strahovi od recesije negirali sve probleme u snabdevanju nakon slabih ekonomskih podataka iz Kine, Evrope i Sjedinjenih Država.

Američka nafta Vest Tekas Intermediate oslabila je 44 centa na 71,02 dolara po barelu, što je novi minimum za 2022. Nafta tipa Brent je oslabila 5 centi na 76,10 dolara po barelu.

„Svaka zabrinutost oko ponude je sekundarna u odnosu na brigu o ekonomiji“, rekao je analitičar Mizuho Robert Iavger.

Cene nafte su naišle na određenu podršku i porasle za više od 1% ranije na sednici nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da bi najveći svetski izvoznik energije mogao da smanji proizvodnju kao odgovor na ograničenje cene svog izvoza sirove nafte.

Međutim, nešto veći od očekivanog porasta američkih proizvođačkih cena u novembru i vesti o delimičnom ponovnom pokretanju gasovoda Kiston poništile su te dobitke i gurnule referentne vrednosti više od jednog dolara niže. Keistone je zatvoren ranije ove nedelje nakon curenja 14.000 barela nafte u Kanzasu.

Indeks cena proizvođača u SAD (PPI) porastao je nešto više nego što se očekivalo u novembru usled skoka troškova usluga, navodi se u izveštaju američkog Ministarstva rada.

Povećanje bi moglo povećati vjerovatnoću da će Federalne rezerve „stati na akceleratoru“ povećanja kamatnih stopa, podstičući strah od nadolazeće recesije, rekao je Iavger.

Oba pokazatelja sirove nafte su zabeležila nedeljne gubitke od oko 10%. To je bio najveći sedmični pad od aprila za američke VTI fjučerse, a od početka avgusta za Brent.

I Iavger i Valter Zimmerman, glavni tehnički analitičar u ICAP-u, upozorili su da bi, ako američka nafta padne ispod 70 dolara po barelu, mogla ući u slobodni pad i dostići nizak raspon od 60 dolara tokom predstojećih sesija.

Tržišna struktura za VTI ugovore prešla je na trgovinu kontangom tokom sledeće godine, prvi put od novembra 2020, sa ugovorima za kratkoročnu isporuku jeftinijim od godinu dana kasnije . Brent ugovori su takođe prešli na trgovinu kontangom u narednih šest meseci.

Tržište u kontangu sugeriše manje brige o trenutnoj situaciji ponude zbog oslabljene potražnje i podstiče trgovce da stavljaju burad u skladište.

U Kini će porast zaraze COVID-19 verovatno smanjiti ekonomski rast u narednih nekoliko meseci uprkos ublažavanju nekih ograničenja, rekli su ekonomisti.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđaju da će američka privreda u narednoj godini doživeti kratku i plitku recesiju. Prognostičari očekuju da će Federalne rezerve SAD podići stope za 50 baznih poena (bps) 14. decembra.

Evropska centralna banka će takođe verovatno podići svoju depozitnu stopu za 50 baznih poena sledeće nedelje na 2%, iako se veruje da je ekonomija evrozone već u recesiji.