Cena nafte pala za oko 3 dolara po barelu

Cena nafte pala za oko 3 dolara po barelu

NjUJORK – Cene nafte pale su u četvrtak za oko 3 dolara po barelu zbog većih zaliha benzina u SAD i nakon što je povećanje kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) izazvalo zabrinutost oko potražnje, dok je vraćanje snabdevanja naftom iz Libije i obnavljanje ruskog tokovi gasa u Evropu ublažili su zabrinutost u pogledu snabdevanja.

Fjučersi na naftu Brent izgubili su 2,44 dolara, ili 2,3%, na 104,48 dolara za barel do 12.24. EDT (1624 GMT). Američki fjučers sirove nafte Vest Tekas Intermediate oslabio je 3,06 dolara, ili 3,1%, na 96,82 dolara nakon pada od 1,9%.

Obojica su pala više od 5 dolara ranije na sesiji.

Američki fjučersi na benzin pali su za 15 centi, ili 4,5 odsto, na 3,13 dolara po galonu nakon skoka od 3,5 miliona barela robe u skladištu prošle nedelje, pokazali su podaci američke vlade u sredu, daleko premašivši prognoze analitičara. .

„Glavni protagonista nafte je benzin i percepcije oko uništenja potražnje za benzinom“, rekao je Robert Jauger, izvršni direktor za energetiku u kompaniji Mizuho.

Obim trgovine naftnim fjučersima je takođe bio nizak, a cene nestabilne jer trgovci pokušavaju da usredsrede slabiju potražnju za energijom sa strožom snabdijevanjem kao rezultatom gubitka ruskih barela nakon invazije zemlje na Ukrajinu.

Protok kroz ruski gasovod Severni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Nemačke, delimično je nastavljen nakon što je 11. jula zatvoren zbog održavanja. Gasovod je već radio u smanjenom obimu nakon spora izazvanog invazijom Rusije na Ukrajinu.

„Čini se da obnavljanje tokova gasa Severnog toka izaziva slike pomirljivijeg stava Rusije u pogledu nastavka kretanja sirove nafte i proizvoda u Evropu u narednim nedeljama/mesecu“, rekao je Jim Ritterbusch iz Ritterbusch and Associates u Beleška.

Evropska centralna banka u četvrtak se pridružila mnogim drugim centralnim bankama u podizanju kamatnih stopa, fokusirajući se na borbu protiv pobegle inflacije, a ne na ekonomski pad, koji može da utiče na potražnju za naftom.

Banka Japana je zadržala ultra niske kamatne stope da bi stimulisala zastoj privrednog rasta.

Libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) je u sredu saopštila da je proizvodnja sirove nafte nastavljena na nekoliko naftnih polja nakon ukidanja više sile na izvoz nafte prošle nedelje.

Jedna od glavnih kanadskih izvoznih arterija nafte, naftovod Kiston, radio je po sniženim stopama već treći dan u sredu, rekao je operater TC Energi.