Od januara dva nova modela usklađivanja penzija

Od januara dva nova modela usklađivanja penzija

Od januara, uz švajcarsku formulu, imaćemo još dva modela usklađivanja penzija. Takođe, važiće novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju. Vladimir Stanković iz PIO fonda kaže za RTS da će novim usklađivanjem od 1. januara penzije biti povećane za 12,1 odsto.

Direktor Sektora za ostvarivanje prava u PIO fondu Vladimir Stanković ističe da uslov za starosnu penziju za žene do kraja ove godine jeste 63 godine i četiri meseca, a da će već od sledeće godine granica biti 63 godine i šest meseci.

„Treba napomenuti da postoji još jedan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, to je najmanje 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života“, rekao je Stanković i objasnio da su za prevremenu penziju posebni uslovi.

Dodao je da će za sve koji apliciraju za penziju do kraja godine važiti uslovi iz ove godine, a da će za zahteve posle 1. januara važiti novi uslovi.

Govoreći o dokumentaciji, Stanković je rekao da je pre odlaska u penziju potrebno pozabaviti se time barem dve godine pre trenutka odlaska i da je potrebno otići u PIO fond i proveriti kakvo je stanje.

„Obično ljudi to ne rade, ali mi najčešće preporučujemo ljudima da se na vreme informišu kakvo je stanje da bi onda u nekom periodu do tog datuma kada planiraju da odu u penziju prikupili neku nedostajuću dokumentaciju i samim tim evidentirali taj nedostajući staž“, objasnio je Stanković.

Dodao je da će 2032. biti izjednačeni uslovi za penzionisanje muškaraca i žena i da će svi odlaziti u penziju sa 65 godina.

„Bez obzira na godine života, ukoliko je lice radilo u dužem vremenskom periodu, može se ostvariti pravo na penziju i sa 45 godina staža osiguranja“, rekao je Vladimir Stanković.

Govoreći o modelima usklađivanja penzija, Stanković je rekao da će se penzije po novom modelu isplatiti u februaru i da podrazumeva tri moguće formule.

„Koja će se formula primeniti zavisi od nekih ekonomskih pokazatelja. Ono što je bitno, tu se uzima u obzir koliko je učešće mase sredstava za finansiranje penzija u bruto domaćem proizvodu i u zavisnosti od toga koliko je to učešće zavisi i to koji će se model i formula primeniti“, naveo je Stanković.

Objasnio je da postoje tri formule – usklađivanje prema zaradama, prema cenama i kombinacija usklađivanja prema cenama i zaradama.

„To praktično znači da ukoliko je učešće tih penzija u bruto domaćem proizvodu manje od 10 posto, u tom slučaju će se penzije usklađivati prema promenama prosečnih zarada, u procentu promene prosečnih zarada, što će se desiti u januaru 2023. godine. Ukoliko je to učešće u razmaku od 10 do 10,5, onda će se usklađivanje vršiti u kombinaciji procenta zarada i cena, a ukoliko bude 10,5 i više, onda će se prema cenama usklađivati“, objasnio je Stanković.

Dodao je da će se penzije, primenom prvog modela, povećati za 12,1 odsto, a da će novo usklađivanje po jednom od modela uslediti u januaru 2024. godine.