Firme u Srbiji od 1. februara obavezne da izveštavaju o nefinansijskim podacima prema EU standardima

Firme u Srbiji od 1. februara obavezne da izveštavaju o nefinansijskim podacima prema EU standardima

Od 1. februara, firme u Srbiji će morati da izveštavaju o nefinansijskim podacima, u skladu sa direktivama Evropske unije. Ovi podaci obuhvataju društvenu odgovornost, korporativno upravljanje i zaštitu životne sredine. Takođe, od 2026. godine predviđene su i novčane kazne za nekontrolisanu emisiju štetnih gasova.

Prema novim standardima, firme će morati da vode računa o transparentnom rukovođenju, rodnoj ravnopravnosti, rasponu plata, reciklaži i poreklu sirovina i energije. Ovi standardi postaju neophodni za poslovanje na globalnom tržištu, a lokalni investitori već sada pokazuju interesovanje za firme koje implementiraju ove strategije.

Stručnjaci navode da su počele obuke za primenu ovih standarda, uključujući i dobavljače. Izazovi se posebno ističu u metalskoj industriji, gde će oko 2.000 kompanija iz Srbije morati da podnesu prvi izveštaj o emisijama. Očekuje se da će konkurs za takmičenje, koje će prepoznati najbolje lidere i kompanije u sprovođenju ovih standarda, biti raspisan na proleće.