Nike nadmašuje procene prihoda, akcije skaču

Nike nadmašuje procene prihoda, akcije skaču

Najk je u utorak nadmašio procene Volstrita za kvartalne prihode, pošto je stalna potražnja za njenim patikama i sportskom odećom u Severnoj Americi i Evropi pomogla da se neutrališe pad prodaje u Kini, njenom najprofitabilnijem tržištu, prenosi Rojters.

Akcije kompanije porasle su za oko 7% u produženom trgovanju.

Nike je izvestio o skoku prodaje od 30% u Severnoj Americi, svom najvećem tržištu, dok je njegovo poslovanje u Kini zabeležilo pad od 3% nakon što su restrikcije povezane sa COVID-om u zemlji ugrozile prodaju u regionu.

Analitičari kažu da napori kompanije da ponudi veće popuste i poveća promotivne aktivnosti u pokušaju da se oslobodi viška zaliha mogu pomoći Nikeu da poveća prodaju i privuče kupce koji su oprezni u recesiji.

Međutim, profitne marže kompanije bile su pod pritiskom snažnijeg dolara, viših troškova transporta i logistike, kao i viših marža da bi se očistio višak zaliha.

Bruto marža kompanije u Beavertonu, Oregon, smanjena je za 300 baznih poena na 42,9%, dok je neto prihod u izvještajnom kvartalu ostao nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu.

Prihod najvećeg svetskog proizvođača sportske odeće porastao je 17% na 13,32 milijarde dolara u drugom kvartalu, premašivši procene analitičara od 12,57 milijardi dolara, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.