Habek: Nemačke prognoze rasta će biti smanjene

Habek: Nemačke prognoze rasta će biti smanjene

Nemačka vlada će revidirati svoju prognozu privrednog rasta u 2024. na 0,2 odsto u odnosu na ranije projekcije od 1,3 odsto, upozorio je ministar ekonomije Robert Habek, prenosi Blumberg.

Očekuje se da će Habek sledeće srede predstaviti najnoviji vladin ekonomski izveštaj i ažurirane prognoze. Kao jedan od ključnih faktora koji utiču na ekonomiju, ministar je navodno naveo odluku Saveznog ustavnog suda krajem prošle godine kojom se zabranjuje prenamjena sredstava za stimulaciju Covid-a jer je to narušilo vladino planiranje budžeta.

„Ovo, naravno, ima trenutni efekat presovanja“, rekao je Habek tokom panel diskusije u Lajpcigu u sredu. On je rekao da je presuda primorala vladu da smanji iznos planiranih olakšica za kompanije i potrošače od visokih cena energije. „Realnost je da bi takve mere, naravno, pomogle u podršci privredi“, rekao je ministar.

Nemačka je bila jedina privreda G7 koja se smanjila prošle godine dok se borila sa posledicama energetske krize. Zvanični podaci pokazuju da se ekonomija smanjila za 0,3% na godišnjem nivou u 2023. pod pritiskom rastuće inflacije i viših kamatnih stopa, kao i opšte slabosti globalne ekonomije. Ekonomisti, uključujući dva najveća zajmodavca u zemlji, Deutsche Bank i Commerzbank, predviđaju još jedno smanjenje u 2024.

Ekonomski instituti Ifo i IfV snizili su svoje najnovije prognoze za nemačku ekonomiju za 2024. Ifo sada predviđa rast od 0,7% u poređenju sa prethodnom prognozom od 0,9%, dok je IfV smanjio svoje izglede na 0,9% sa 1,3%.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je ove nedelje da su potrebne strukturne reforme da bi se ojačala konkurentnost ekonomskog teškaša EU.