Nemačka inflacija dostigla maksimum u četiri decenije

Nemačka inflacija dostigla maksimum u četiri decenije

Inflacija u Nemačkoj je u aprilu dostigla najviši nivo od 1981. godine, podstaknuta rastućim cenama nafte, gasa i petrohemijskih proizvoda, pokazuju zvanični podaci.

Prema Federalnom zavodu za statistiku, potrošačke cene, usklađene kako bi bile uporedive sa podacima o inflaciji iz drugih zemalja Evropske unije (HICP), porasle su po godišnjoj stopi od 7,8% u aprilu, u odnosu na 7,6% u martu. Inflacija u evrozoni dostigla je rekordan nivo prošlog meseca.

„Blago popuštanju inflatornog pritiska za koje se očekivalo, koje se činilo opipljivim s obzirom na pad cena benzina, ponovo se nije ostvarilo“, rekao je za Rojters analitičar LBBV banke Elmar Voelker.

Analitičar je dodao da „ovo glasi još jedan jasan zahtev“ Evropskoj centralnoj banci da „konačno odustane od oklevanja u pogledu napuštanja ultralabave monetarne politike“.

Očekuje se da će Evropska centralna banka povećati kamatne stope u narednim mesecima, što bi predstavljalo prvo povećanje u poslednjih više od decenije.

Cene energenata u Evropi povećavaju troškove, a proizvođačke cene u martu su zabeležile najveći rast u odnosu na prethodnu godinu od kada su zabeleženi podaci 1949. godine.

Nemačka očekuje stopu inflacije od 6,1 odsto ove godine i 2,8 odsto u 2023, zbog uticaja cena energije, rekao je ranije ove nedelje ministar ekonomije Robert Habek.