Nemačka industrija pogođena sankcijama Rusiji

Nemačka industrija pogođena sankcijama Rusiji

Nemačka industrijska proizvodnja je u martu pala više nego što se očekivalo, pokazuju podaci koje je u petak objavio državni zavod za statistiku. Prema Destatisu, probleme u lancu snabdevanja u vezi sa Covidom pogoršao je sukob u Ukrajini.

Proizvodnja je pala za 3,9% prošlog meseca nakon povećanja od 0,1% u februaru, što je daleko nadmašilo očekivanja o padu od jednog procenta. Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja je pala za 3,5% u martu nakon skoka od 3,1% prethodnog meseca.

Prerađivačka proizvodnja je u martu pala za 4,6%, a proizvodnja energije za 11,4%, dok je građevinska proizvodnja porasla za 1,1%, pokazuju podaci. U četvrtak je objavljeno da su proizvodne porudžbine zabeležile pad od 4,7% na mesečnom nivou u martu.

Najveći pad zabeležen je kod kapitalnih dobara, koje koriste privredna društva u proizvodnji, koja su pala za 8,3%.

„U ovim politički i ekonomski teškim vremenima, smanjenje takođe pokazuje rastuću nevoljnost da se investira“, navodi se u saopštenju statističkog zavoda.

Strane porudžbine izvan evrozone pale su za 13,2% u martu, dok je potražnja unutar zone ojačala za 5,6%. Domaće porudžbine su pale za 1,8%.

„Mnoga preduzeća i dalje imaju problema sa ispunjavanjem svojih porudžbina zbog prekida u lancima snabdevanja, što je posledica kontinuiranih ograničenja krize u vezi sa Covid-19 i rata u Ukrajini“, rekao je Destatis.