Nemačka ekonomija se ponovo smanjuje u tekućem kvartalu, poslovno poverenje opada

Nemačka ekonomija se ponovo smanjuje u tekućem kvartalu, poslovno poverenje opada

Nemačka ekonomija će se verovatno ponovo blago smanjiti u tekućem četvrtom kvartalu, saopštila je u ponedeljak centralna banka te zemlje, dok je istraživanje pokazalo da poslovno poverenje neočekivano povlači.

Prema zvaničnim podacima, najveća evropska privreda se u trećem kvartalu smanjila za 0,1 odsto nakon rasta za isti iznos u prethodna tri meseca.

Bundesbanka je u svom mesečnom izveštaju navela da će „stvarni bruto domaći proizvod u Nemačkoj verovatno ponovo blago opasti u četvrtom kvartalu 2023.“ kao rezultat slabih performansi u industriji i građevinarstvu.

Dva uzastopna kvartala kontrakcije su uobičajena definicija recesije, iako ekonomisti na panelu koji proglašava recesiju u evrozoni koriste širi skup podataka, uključujući brojke o zaposlenosti.

Nemačka je jedina velika ekonomija za koju se očekuje da će se ove godine smanjiti, prema Međunarodnom monetarnom fondu, koji predviđa pad od 0,5%. Nemačka vlada je prognozirala pad od 0,4%.

Ekonomija je opterećena visokim cenama energije, globalnom ekonomskom slabošću i povećanjem kamatnih stopa u borbi protiv inflacije. Ovim problemima se nedavno pridružila i domaća budžetska kriza koja je primorala vladu da izradi paket mera za smanjenje subvencija i neke potrošnje kako bi se uskladila sa strogim ograničenjima koja je Nemačka sama nametnula u pogledu nagomilavanja duga.

Nemačka se takođe bori sa drugim pitanjima kao što su starenje stanovništva, zaostajanje u korišćenju digitalne tehnologije u poslovanju i vladi, prekomerna birokratija koja sprečava pokretanje poslovanja i javne građevinske projekte, i nedostatak kvalifikovane radne snage.

Takođe u ponedeljak, Institut Ifo saopštio je da je njegovo pažljivo praćeno istraživanje poslovnog poverenja palo sa 87,2 poena u novembru na 86,4 ovog meseca. To je prkosilo očekivanjima ekonomista o blagom porastu na 87,7.

Pogled menadžera i na njihovu trenutnu situaciju i na izglede za narednih šest meseci je potamnio. Anketa je zasnovana na mesečnim odgovorima oko 9.000 preduzeća iz različitih sektora.

„Fiskalni problemi prošlog meseca očigledno su ostavili traga na nemačkoj ekonomiji, a najistaknutiji vodeći pokazatelj zemlje danas pokazuje koliko će biti teško za ekonomiju da se oporavi“, rekao je ekonomista ING-a Karsten Brzeski.