Nafta se smirila, pad zbog zabrinutosti oko recesije

Nafta se smirila, pad zbog zabrinutosti oko recesije

NjUJORK – Cene nafte su u petak bile malo promenjene pošto je tržište uravnotežilo slabiji američki dolar i pomešane izveštaje o zapošljavanju u SAD, ali su oba pokazatelja sirove nafte završila prvu nedelju godine niže zbog zabrinutosti za globalnu recesiju, preneo je Rojters.

Fjučersi na Brent pali su za 12 centi, ili 0,2%, da bi se smirili na 78,57 dolara po barelu, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla za 10 centi, ili 0,1%, na 73,77 dolara.

Za nedelju, i Brent i VTI su pali za preko 8%, što predstavlja njihov najveći nedeljni pad na početku godine od 2016. Oba merila su porasla za oko 13% tokom prethodne tri nedelje.

„Tržište nafte bi se moglo donekle pribrati nakon krvoprolića ranije ove nedelje, ali potencijal za rast ostaje ograničen, barem u bliskoj budućnosti. Ekonomski izgledi su zamagljeni“, rekao je analitičar PVM-a Stiven Brenok.

Aktivnosti uslužne industrije u SAD u novembru su se smanjile po prvi put u više od 2-1/2 godine, prema izveštaju Instituta za upravljanje snabdevanjem (ISM).

Ali drugi izveštaj je pokazao da je američka privreda povećala broj radnih mesta u decembru, vraćajući stopu nezaposlenosti na najniži nivo od 3,5 odsto pre pandemije, pošto je tržište rada i dalje zategnuto.

Taj izveštaj o radnim mestima u SAD izazvao je rast američkog dolara dok su se investitori kladili da inflacija popušta i da američke Federalne rezerve (Fed) ne moraju biti tako agresivne kao što se neki plaše.

Slabiji dolar može podstaći tražnju za naftom, pošto roba denominirana u dolarima postaje jeftinija za vlasnike drugih valuta.

Predsednik Federalnih rezervi Atlante (Fed) Rafael Bostik rekao je da su najnoviji podaci o zapošljavanju u SAD još jedan znak da ekonomija postepeno usporava i ako se tako nastavi, Fed može da se povuče na povećanje kamatne stope za četvrtinu procentnog poena na svom sledećem sastanku o politici.

Najveći svetski izvoznik sirove nafte, Saudijska Arabija, snizila je cene arapske lake sirove nafte koju prodaje Aziji na najnižu od novembra 2021. usred globalnih pritisaka koji pogađaju naftu.

Berze u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte, zabeležile su petodnevni pobednički niz u petak na osnovu očekivanja investitora da će kineska ekonomija uskoro izaći iz nevolja sa virusom COVID-a i ostvariti snažan oporavak 2023.

Ali, sve više zemalja širom sveta zahteva od posetilaca iz Kine da se testiraju na COVID, nekoliko dana pre nego što Kina ukine granične kontrole i uvede željno iščekivani povratak da putuje za stanovništvo koje je već tri godine uglavnom zaglavljeno kod kuće.

Inflacija u evrozoni je pala prošlog meseca, ali osnovni pritisci na cene i dalje rastu, a pokazatelji ekonomskog rasta su iznenađujuće benigni, što sugeriše da će Evropska centralna banka nastaviti da povećava kamatne stope u narednim mesecima.

Indijska vlada očekuje da će se ekonomski rast usporiti u finansijskoj godini koja se završava martom, jer se distorzije povezane sa pandemijom ublažavaju i nagomilana potražnja za robom prelazi na nivo do 2023.