Nafta je porasla za više od 3%

Nafta je porasla za više od 3%

Cene nafte porasle su u utorak za više od 3 odsto nakon što je šef američke centralne banke ublažio zabrinutost tržišta zbog povećanja kamatnih stopa, dok je oporavak tražnje u Kini takođe podstakao cene, preneo je Rojters.

Fjučersi na naftu Brent poskupeli su za 2,70 dolara, ili 3,3 odsto, na 83,69 dolara po barelu, dok su fjučersi na naftu u zapadnom Teksasu porasli za 3,03 dolara, ili 4,1 odsto, na 77,14 dolara po barelu.

Predsednik Federalnih rezervi SAD Džerom Pauel rekao je u utorak da veoma jaki podaci o radnim mestima objavljeni prošle nedelje jednostavno potvrđuju da centralna banka ima načina da nastavi da povećava stope.

Iako je odbio da kaže da li bi saznanje o jačini podataka uticalo na prošlonedeljno povećanje stope od 25 baznih poena, Pauel je rekao Ekonomskom klubu Vašingtona da brojke o broju radnih mesta u januaru pokazuju „zašto će ovo biti proces koji traje značajan period vremena“ kada je reč o pooštravanju monetarne politike.

Indeks američkog dolara je pao nakon podataka, podižući cene nafte. Povećanja kamatnih stopa obično jačaju dolar, što bi moglo da poskupi naftu za kupce koji nisu iz SAD.

Predviđena jača tražnja u Kini takođe je podigla cene sirove nafte u utorak. Međunarodna agencija za energetiku očekuje da će polovina ovogodišnjeg rasta globalne potražnje za naftom doći iz Kine, rekao je u nedelju šef agencije, dodajući da potražnja za mlaznim gorivom raste.

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, podigla je cene svoje vodeće sirove nafte za azijske kupce po prvi put u šest meseci usred očekivanja oporavka potražnje, posebno iz Kine.

„Činilo se da je to poslalo kući poruku da je ponovno otvaranje Kine stvarno, i ako se Saudijska Arabija ne plaši da podigne cene nafte, onda to znači da je potražnja prilično dobra“, rekao je Fil Flin, analitičar Price Futures Group.

U Turskoj, operacije na terminalu za izvoz nafte od milion barela dnevno (bpd) u Ceihanu zaustavljene su nakon velikog zemljotresa koji je pogodio region. BTC terminal, koji izvozi azerbejdžansku sirovu naftu na međunarodna tržišta, biće zatvoren do srede.

Utovar iračke sirove nafte iz skladišta u Džejhanu bio je spreman za nastavak u utorak, ali loše vremenske prilike sprečavale su brodove da pristanu, rekao je izvor iz trgovine. Irački naftovod do turske luke Džejhan i dalje je zaustavljen, saopštilo je ministarstvo energetike regionalne vlade Kurdistana.

Zatvaranje 535.000 bpd Faze 1 dela naftnog polja Johan Sverdrup u norveškoj oblasti Severnog mora takođe je povećalo cene.

BP je u utorak izvestio o rekordnoj dobiti od 28 milijardi dolara za 2022. dok je povećao svoju dividendu u znak poverenja jer je naglo povećao planove potrošnje, ali smanjio ambicije da smanji proizvodnju nafte i gasa do 2030.

U Sjedinjenim Državama, američka proizvodnja sirove nafte će porasti 2023. godine, dok će potražnja ostati na istom nivou, saopštila je američka Uprava za energetske informacije (EIA) u svom kratkoročnom energetskom pregledu (STEO) u utorak.