Nafta pala za više od 5%

Nafta pala za više od 5%

NjUJORK – Nafta je u sredu pojeftinila za više od 4 dolara po barelu, a Brent je pretrpeo najveći gubitak u procentima u prva dva trgovačka dana u godini od 1991. godine, jer je zabrinutost u vezi sa potražnjom povezana sa globalnom ekonomijom i porastom COVID-19 slučajeva u Kini srušilo cene sirove nafte, preneo je Rojters.

Fjučersi na Brent su se ustalili na 77,84 dolara za barel, što je palo za 4,26 dolara ili 5,2%. Američka nafta je pala na 72,84 dolara po barelu, smanjivši se za 4,09 dolara, ili 5,3%.

Brent je pao za oko 9,4%, što predstavlja najveći dvodnevni gubitak na početku godine od januara 1991, prema podacima Refinitiv Eikon-a.

„Sirova nafta se manje trguje zbog zabrinutosti oko Kine COVID-19 i Fed-a koji tera globalnu recesiju… oba zahtevaju događaje uništenja“, rekao je Bob Jauger, direktor energetskih fjučersa u Mizuhou u Njujorku.

Podaci iz Kine pokazali su da, iako tamo nije pronađena nova varijanta koronavirusa, zemlja nije dovoljno zastupljena koliko je ljudi umrlo u njenoj nedavnoj epidemiji koja se brzo širi, rekli su zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

Stanje globalne ekonomije i povećanje kamatnih stopa centralne banke takođe su uticali na cene sirove nafte.

Američka proizvodnja dodatno se smanjila u decembru, pavši drugi mesec zaredom na 48,4 sa 49,0 u novembru, što je najslabiji pokazatelj od maja 2020, saopštio je Institut za upravljanje snabdevanjem (ISM).

U isto vreme, istraživanje američkog Ministarstva rada pokazalo je da je broj otvorenih radnih mesta pao za 54.000 na 10.458 miliona poslednjeg dana novembra, što je izazvalo zabrinutost da će Federalne rezerve iskoristiti zategnuto tržište rada kao razlog za duže zadržavanje viših stopa.

Kineska vlada povećala je izvozne kvote za rafinisane naftne derivate u prvoj seriji za 2023. godinu, signalizirajući očekivanja slabe domaće potražnje.

Najveći izvoznik nafte Saudijska Arabija mogla bi da snizi cene svoje vodeće sirove nafte Arab Light za Aziju u februaru, koja je postavljena na najniži nivo u poslednjih 10 meseci za ovaj mesec, jer zabrinutost zbog prevelike ponude nastavlja da zamagljuje tržište.

Proizvodnja nafte OPEK-a porasla je u decembru, pokazalo je istraživanje Rojtersa u sredu, uprkos dogovoru šire alijanse OPEK+ da smanji ciljeve proizvodnje kako bi se podržalo tržište.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je prošlog meseca pumpala 29 miliona barela dnevno (bpd), što je 120.000 barela dnevno više u odnosu na novembar.

Zalihe sirove nafte u SAD su verovatno porasle za 1,2 miliona barela prošle nedelje, a očekuje se da će zalihe destilata pasti, pokazala je revidirana anketa Rojtersa.

Industrijska grupa American Petroleum Institute trebalo bi da objavi podatke o zalihama sirove nafte u SAD kasnije u sredu. Uprava za energetske informacije će svoje podatke objaviti u četvrtak ujutro.