Nafta pala za više od 2% nakon obećanja Saudijske Arabije; investitori paze na Izrael

Nafta pala za više od 2% nakon obećanja Saudijske Arabije; investitori paze na Izrael

Cene nafte pale su u sredu za preko 2 odsto pošto su se strahovi od prekida snabdevanja zbog sukoba na Bliskom istoku povukli dan nakon što je najveći proizvođač OPEK-a Saudijska Arabija obećala da će pomoći u stabilizaciji tržišta, piše Rojters.

Fjučersi na Brent su pojeftinili za 1,83 dolara, ili 2,1 odsto, da bi se smirili na 85,82 dolara za barel. Američka nafta Vest Tekas Intermediate pojeftinila je za 2,48 dolara, ili 2,9 odsto, na 83,49 dolara.

Brent i VTI su u ponedeljak porasli za više od 3,50 dolara po barelu zbog zabrinutosti da bi sukobi između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas mogli eskalirati u širi sukob koji bi poremetio globalno snabdevanje naftom.

Cene su u utorak malo niže nakon što je Saudijska Arabija saopštila da radi sa regionalnim i međunarodnim partnerima na sprečavanju eskalacije i potvrdila svoje napore da stabilizuje tržišta nafte.

„I VTI i Brent povukli su se juče jer je zabrinutost zbog iznenadnog i neočekivanog prekida isporuke za sada odbačena“, rekao je analitičar PVM-a Tamaš Varga.

Trgovačka kuća Merkurija očekuje da će cene nafte dostići 100 dolara po barelu ako situacija na Bliskom istoku dalje eskalira, izjavio je u sredu zamenik generalnog direktora Magid Šenouda.

„Jedina stvar koja postaje jasno za trgovce energijom je da je put za oporavak globalnog rasta sve teže“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u OANDA, napominjući da „američki potrošač slabi (i) Nemačka bi mogla da ide ka dublja recesija“.

U Evropi, nemačka vlada je potvrdila da očekuje da će se privreda ove godine smanjiti za 0,4 odsto zbog stalno visoke inflacije.

Rusija i Saudijska Arabija sastale su se u sredu u Moskvi, kada je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će se koordinacija OPEK+ nastaviti „radi predvidljivosti tržišta nafte“.

OPEK+ je partnerstvo između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, uključujući Rusiju.

Putin je takođe pozvao kompanije da daju prednost ruskom domaćem tržištu. Zabrana zemlje na izvoz benzina i nekog dizela ponovo je ukinuta prošle nedelje pošto je dozvoljen izvoz dizela koji u luke stiže cevovodom.

U SAD su proizvođačke cene porasle više nego što se očekivalo u septembru zbog viših troškova za energente i hranu, ali osnovni inflatorni pritisci na ulazu u fabriku su nastavili da jenjavaju.

Američki investitori čekaju na objavljivanje zapisnika sa septembarskog sastanka o politici Federalnih rezervi koji bi trebalo da se planira kasnije u sredu za naznake o budućim odlukama o kamatnim stopama.

Povećanje kamatnih stopa da bi se ukrotila inflacija može usporiti ekonomski rast i smanjiti potražnju za naftom.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da i dalje očekuje da će američka ekonomija doživeti meko sletanje, uprkos „dodatnim zabrinutostima“ koje je izazvala situacija u Izraelu.

Neizvesnost oko puta američke ekonomije gurnula je zvaničnike Federalnih rezervi na oprezan stav na njihovom sastanku prošlog meseca, navodi se u zapisniku sa sednice od 19. do 20. septembra.

U izveštaju, američka Uprava za energetske informacije (EIA) predviđa da će globalne zalihe nafte pasti za 200.000 barela dnevno u drugoj polovini 2023. zbog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje iz Saudijske Arabije, zajedno sa smanjenim ciljevima proizvodnje među zemljama OPEK+.

Ekkon Mobil (KSOM.N) pristao je da kupi američkog rivala Pioneer Natural Resources (PKSD.N) u ugovoru o svim akcijama u vrednosti od 59,5 milijardi dolara koji bi ga učinio najvećim proizvođačem u permskoj ljusci, najvećem američkom naftnom polju.

Analitičari u anketi Rojtersa predviđaju da će zalihe sirove nafte u SAD porasti za 500.000 barela u sedmici koja je završila 6. oktobra.

Američki institut za naftu, industrijska grupa, trebalo bi da objavi podatke o zalihama nafte kasnije u sredu.

EIA će objaviti podatke o zalihama u četvrtak.