Nafta će porasti na najviši nivo u 2023

Nafta će porasti na najviši nivo u 2023

Cene nafte su u četvrtak porasle na najviši nivo u ovoj godini, pošto su očekivanja o smanjenju ponude nadmašila zabrinutost zbog slabijeg ekonomskog rasta i povećanja zaliha sirove nafte u SAD, piše Rojters.

Nafta Brent je porasla za 1,82 dolara, ili 1,98 odsto, na 93,70 dolara, nakon što je dostigla 93,89 dolara, najviše od novembra 2022.

Američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) ojačala je 1,64 dolara, ili 1,85%, na 90,16 dolara, zatvorivši se iznad 90 dolara prvi put od novembra.

U sredu je Međunarodna agencija za energetiku saopštila da će produženo smanjenje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i Rusiji dovesti do tržišnog deficita tokom četvrtog kvartala. Cene su se nakratko povukle na medveđim izveštajima o zalihama u SAD pre nego što su nastavile da rastu.

„To što je ovaj istinski medveđi izveštaj o akcijama doveo samo do kratkog iskušenja za prodaju govori mnogo i naglašava mentalitet tržišta“, rekao je Tamaš Varga iz naftnog brokera PVM.

Oba benčmarka su ostala na tehnički preskupoj teritoriji.

Hedž fondovi su kupovali fjučerse na sirovu naftu u poslednje dve ili tri nedelje, jer „osnovi nastavljaju da jačaju, uglavnom vođeni velikom potražnjom i za benzinom i za dizelom“, rekao je Denis Kisler, viši potpredsednik za trgovinu u BOK Financial-u.

Dan pre izveštaja IEA, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) objavila je ažurirane prognoze solidne tražnje i takođe ukazala na deficit u snabdevanju u 2023. ako se održi smanjenje proizvodnje.

„Tržište postaje sve nervoznije zbog dovoljnosti ponude“, rekao je Džon Kildaf, partner u Again Capital-u.

„Rusija i Saudijska Arabija se ponašaju na način koji bi mogao materijalno ograničiti zalihe kako uđemo u sezonu najveće potražnje na severnoj hemisferi, za zimski period“, dodao je Kildaf.

Evropska centralna banka podigla je svoju ključnu kamatnu stopu do rekordnog vrha, ali je nagovestila da je to verovatno njen poslednji potez da ukroti inflaciju.

Investitori vide 97% verovatnoće da će Federalne rezerve SAD održati stabilne kamatne stope na svom sledećem sastanku 20. septembra, prema CME Fedwatch Tool-u.

U međuvremenu, kineska centralna banka saopštila je da će smanjiti količinu gotovine koju banke moraju držati kao rezerve po drugi put ove godine kako bi povećala likvidnost i podržala ekonomski oporavak zemlje.

Kina je drugi po veličini potrošač nafte na svetu i njen ekonomski oporavak je i dalje nestabilan, što zabrinjava tržišta zbog potražnje.