Nacionalna banka Australije menja kriterijume za refinansiranje stambenih kredita

Nacionalna banka Australije menja kriterijume za refinansiranje stambenih kredita

Nacionalna australijska banka (NAB) je u petak saopštila da će osvežiti svoj pristup kriterijumima za slično refinansiranje kako bi pomogla klijentima koji inače ne bi ispunili industrijski standard koji procenjuje njihovu sposobnost da vraćati kredite, preneo je Rojters.

„Osvežićemo naš postojeći pristup kako bismo podržali klijente koji ispunjavaju uslove za refinansiranje da pređu na NAB, koji se smatraju dobrim kreditnim rizikom, ali možda ne ispunjavaju u potpunosti standardne kriterijume za pozajmljivanje“, navodi banka u saopštenju Rojtersu.

Australijska uprava za prudencialnu regulativu (APRA) savetuje bankama da daju kredite klijentima samo ako banka veruje da mogu da otplate tri procentna poena više od trenutnih tržišnih stopa.

Banke „velike četvorke“ ove zemlje javno su pozvale APRA-u da ublaži ovo pravilo usred okruženja visokih kamatnih stopa, sa gotovinskom stopom Rezervne banke Australije na najvišoj stopi od 11 godina od 4,10%.

Oni tvrde da neki ljudi koji su podigli kredit pre nego što je centralna banka počela da pooštrava politiku nisu u mogućnosti da refinansiraju jer bi pali na testu upotrebljivosti od 3%.

Prošlog meseca, najveći zajmodavac Commonvealth Bank of Australia smanjio je stopu zaštitne stope za neke zajmoprimce koji refinansiraju svoj postojeći stambeni zajam na 1% sa industrijskog standarda od 3%.

Vestpac Banking Corp, drugi po veličini provajder hipoteka u zemlji, u maju je rekao da će ponuditi modifikovanu stopu procene upotrebljivosti.

Nakon NAB-a, ANZ Group Holdings je jedina banka koja je preostala među prve četiri koja olakšava kriterijume za refinansiranje kredita za klijente koji ne mogu da ispune APRA standard.

ANZ nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

NAB je saopštila da će se izmene njenih kriterijuma za refinansiranje primenjivati od 21. jula, ali je dodala da će koristiti pristup „od slučaja do slučaja“ kada procenjuje odgovarajuću upotrebljivost.