Ruska centralna banka podiže ključne kamatne stope na najviši nivo u više od dve godine

Ruska centralna banka podiže ključne kamatne stope na najviši nivo u više od dve godine

Ruska centralna banka podigla je ključne kamatne stope za dva procentna poena, dostigavši najviši nivo u više od dve godine, i upozorila na značajan rast cena zbog povećane domaće tražnje koja nadmašuje proizvodne kapacitete. Sadašnja ključna kamatna stopa iznosi 18%, prenosi Hina.

Banka je prilagodila svoje prognoze i očekuje da će inflacija ove godine biti između 6,5 i 7%, što je više nego što su predviđali u aprilu. Nagoveštavaju mogućnost dodatnog povećanja kamate kako bi se inflacija približila cilju od četiri procenta.

Trenutna stopa inflacije u Rusiji iznosi 9,18%, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu kada je inflacija bila 7,4%. U 2022. godini, inflacija je bila blizu 12%.

„Inflacija se ubrzala i značajno premašila prognoze iz aprila. Domaća tražnja i dalje raste brže od kapaciteta za snabdevanje robom i uslugama“, navode iz centralne banke. Dodaju da kreditiranje građana i preduzeća kontinuirano raste, dok nedostatak radne snage dodatno pogoršava situaciju.

Banka naglašava da će zbog potrebe za strožim monetarnim uslovima razmotriti dodatno povećanje kamatnih stopa na narednim sednicama kako bi se inflacija vratila na ciljni nivo.

Ruska ekonomija je, međutim, pokazala znakove uravnoteženog rasta, a centralna banka je povećala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu sa 2,5 na 3,5 do 4,0%.