MMF: Rat u Ukrajini nastavlja da izaziva gubitke, trajaće još najmanje godinu dana

MMF: Rat u Ukrajini nastavlja da izaziva gubitke, trajaće još najmanje godinu dana

Eksperti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ažurirali su svoju prognozu u vezi sa završetkom rata Rusije u Ukrajini koji će, prema novom izveštaju, „trajati u najboljem slučaju do kraja 2025. godine“, a Ukrajina će u tom periodu moći da održi osnovni ekonomski rast.

„Rat Ruske Federacije u Ukrajini nastavlja da izaziva ekonomske, socijalne i humanitarne gubitke. Napadi na energetsku infrastrukturu izazvali su ozbiljnu ekonomsku štetu i prognoze su i dalje veoma neizvesne. Očekuje se da će se rat nastaviti i u narednoj godini, što će uticati na sve značajnije povećanje troškova i novih potreba za finansiranjem“, navodi se u novom izveštaju MMF, prenosi agencija Ukrinform.

Istovremeno, stručnjaci MMF su uvereni da će Ukrajina moći da održi osnovni ekonomski rast tokom ovog perioda.

„Prema stavovima stručnjaka za bezbednost i organa za planiranje budžeta, u pozitivnom scenariju postepeni završetak rata predviđa se u poslednjem kvartalu 2025. godine, a u negativnom scenariju i do sredine 2026. godine“, navodi se u izveštaju.

Stručnjaci MMF upozoravaju da duži rat podrazumeva sve negativniji uticaj na ekonomske pokazatelje zbog rastuće i konstantne neizvesnosti, manjka radne snage, pritiska na uvoz vezan za odbranu itd.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Savet EU je 9. oktobra pristao da Ukrajini pruži makrofinansijsku pomoć u iznosu od 35 milijardi evra, kao i da uspostavi novi finansijski mehanizam koji će pomoći Ukrajini da otplaćuje kredite u iznosu do 45 miliona evra koje će obezbediti EU i partneri iz G7, prenosi Tanjug.